ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Έπεσαν» οι υπογραφές Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου (video)

0

Υπογράφηκε χθες στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από την Τουρκία και θα έχει την επωνυμία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός».

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για δημιουργία κοινής επιχείρησης αγωγού Φυσικού Αερίου που θα διέρχεται από την Τουρκία.

O Ρώσος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ακόμα πως η ρωσική κρατική τράπεζα ανάπτυξης (VEB) θα συνδράμει χρηματοδοτικά την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η Gazprom δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού, στο κομμάτι που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι το κόστος των έργων τοποθετείται στα 2 δις ευρώ.

tsipras-poutin-sunenteuksi-tupou

Η συνέντευξη τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο

Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ρωσία θα προσφέρει στην Ελλάδα ως δάνειο 100% χρηματοδότηση για την κατασκευή του δικτύου. Τέλος, η ικανότητα του αγωγού θα είναι 47 δις κ.μ. ετησίως.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, συναντήθηκαν και προέβησαν σε κοινή δήλωση.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Οι δύο πλευρές τόνισαν, επίσης, ότι «η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr