ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Όχι στην Λευκή Νύχτα – επέκταση ωραρίου από Περιφέρεια Αττικής

0

statoulisffΤην απόρριψη όλων των αιτημάτων που σχετίζονται με την επέκταση των ωραρίων καταστημάτων με μορφές όπως αυτή της λεγόμενης «Λευκής Νύχτας», αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή αντίστοιχο αίτημα του Δήμου Ιλίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έχουν αποτελέσει και στο παρελθόν σημείο τριβής και μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων – εμπόρων, εργαζομένων- αλλά και των έμμεσα εμπλεκομένων και συνολικά της κοινωνίας, ενώ αρκετές φορές η διάσταση αυτή κινήθηκε σε οριακά σημεία και προκλήθηκαν επεισόδια. «Μια παρόμοια περίπτωση είναι και η επέκταση του ωραρίου (Λευκή νύχτα) που αιτείται ο Δήμος Ιλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του συλλόγου των εμποροϋπαλλήλων, καθώς και του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου για την επέκταση του ωραρίου είναι αρνητική, με τον τελευταίο να τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η «λευκή νύχτα» χρησιμοποιείται ως δούρειος ίππος για την απελευθέρωση του ωραρίου και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Απορρίπτει (η «λευκή νύχτα») με έντονο τρόπο το επιχείρημα ότι τονώνεται η αγορά».

Πάντως η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας για το θέμα του ωραρίου είναι η εξής:

• Η Περιφέρεια Αττικής καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την τόνωση των τοπικών αγορών που θίγονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν στην ύφεση και στο λουκέτο.

• Ταυτόχρονα όμως υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα των εργαζομένων που πλήττονται διπλά από την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους και την καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης.

• Υπερασπίζεται, επίσης, την μη επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων που καταστρατηγείται.

• Η αγορά θα τονωθεί ουσιαστικά όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, θα μειωθεί η ανεργία και οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν αγοραστική δύναμη.

• Η επέκταση του ωραρίου προκαλεί πρόσθετα προβλήματα απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους, καθώς σε πολλά από τα καταστήματα – επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

About Author

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr