ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

1ο Πανελλήνιο συνέδριο Παράκτιας Αλιείας και Περιβάλλοντος από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου στη Νέα Μάκρη

0

παράκτια αλιείαΟ σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Μαραθώνα «Ποσειδωνία» και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν το πρώτο Πανελλήνιο συνέδριο Παράκτιας Αλιείας και Περιβάλλοντος στη Νέα Μάκρη από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «MARATHON BEACH RESORT» και έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των παράκτιων αλιέων, την συζήτησή τους με τους αρμόδιους φορείς καθώς και την διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων – λύσεων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Πολιτείας και αλιευτικών συλλόγων, ενώ τα κεντρικά ζητήματα που θα αναλυθούν είναι το νομικό πλαίσιο και οι προτάσεις για τη βελτίωσή του, το κρίσιμο ζήτημα των αλιευτικών αποθεμάτων και τα αλιευτικά εργαλεία .

Τέλος θα γίνουν προτάσεις για την εκπόνηση ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων και την ανάπτυξη εργαλείων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

«Τα προβλήματα και το μέλλον της παράκτιας αλιείας σε σχέση πάντα με την προστασία και την ανάδειξη του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι το θέμα του 1ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Παράκτιας Αλιείας με θέμα Παράκτια Αλιεία & Περιβάλλον που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Μαραθώνα «Ποσειδωνία» και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο MARATHON BEACH RESORT (λιμάνι Ν. Μάκρης) έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των παράκτιων αλιέων, την συζήτησή τους με τους αρμόδιους φορείς καθώς και την διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων – λύσεων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο συνέδριο την εμπειρία και τις προτάσεις τους θα καταθέσουν εκπρόσωποι Αλιευτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα καθώς και εκπρόσωποι από της Πολιτείας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Τα κεντρικά ζητήματα που θα αναλυθούν είναι το νομικό πλαίσιο και προτάσεις για τη βελτίωσή του, το κρίσιμο ζήτημα των αλιευτικών αποθεμάτων, τα αλιευτικά εργαλεία και οι πιέσεις που ασκούνται στο θαλάσσιο οικοσύστημα, προτάσεις για την εκπόνηση ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων και την ανάπτυξη εργαλείων για την προστασία του περιβάλλοντος και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Στον ειδικά διαμορφωμένο πολυμορφικό χώρο του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν έργα της εικαστικού Ροδάνθης Σεντούκα, και Greative Director της Red Consultants, δημιουργό του εμβλήματος των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004, συμμετέχει με το πολυβραβευμένο οικολογικό παγκάκι Υoyo, ευγενική χορηγία της Red Design Consultants, ενώ θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Ψαράδες & Ψαρέματα» του Λέοντα Λοϊσου του 1959, ευγενική χορηγία του.

Το Συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του και ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, σεφ του εστιατορίου Varoulko Seaside, Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος όχι μόνο έβαλε για πρώτη φορά τη θαλασσινή κουζίνα σε εστιατόριο υψηλής μαγειρικής, αλλά γνώρισε στο κοινό άσημα και ταπεινά ψάρια, δίνοντάς τους πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημιουργίες του. Πολλά πιάτα γνώρισαν τέτοια μεγάλη επιτυχία ώστε αναγνωρίζονται πλέον ως κλασικά.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών και φυσικά των παιδιών για την θάλασσα και την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών θα προβληθούν μικρές ταινίες με κινούμενα σχέδια (animation) για τον «θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου», από το αρχείο του «Αρχιπελάγους». Θα δοθούν αναμνηστικά pazzl στα παιδιά με θαλάσσιους οργανισμούς και ζώα της θάλασσας».

About Author

ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΚΑΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr