ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σκληρά μέτρα ζήτησαν οι δανειστές από τον Αλέξη Τσίπρα (video)

0

Μια από τις χειρότερες νύχτες της μέχρι τώρα πρωθυπουργίας του φαίνεται πως πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ, την οποία ακολούθησε δείπνο, ενώ στις συνομιλίες συμμετείχε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «η πρόταση της ελληνικής πλευράς παραμένει η ρεαλιστική βάση της συζήτησης», ενώ υπογράμμισε ότι «το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, ότι υπάρχει η διάθεση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δανειστές κατέθεσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό μία πρόταση σκληρών μέτρων που προσκρούουν στις περισσότερες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Η δέσμη μέτρων που πρότεινε η πλευρά των δανειστών συνοψίζεται στα εξής:

-Να ισχύσουν δύο συντελεστές στο ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν φάρμακα και τρόφιμα. Και ένας στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια (και το ρεύμα) και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.

-Να μειωθούν οι συντάξεις από τον Ιούλιο από 0,20% σε 0,50% του ΑΕΠ και να γίνει περαιτέρω μείωση κατά 1% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή κατά 1,8 δις ευρώ

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ

-Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση

-Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

-Όσον αφορά τα εργασιακά, ζητείται να μην ανατραπεί κανένας μνημονιακός νόμος, καθώς και να μην υπάρξει αύξηση βασικών μισθών

Μόνο στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δανειστές έδειξαν να αποδέχονται την ανάγκη για μείωσή τους. Πρότειναν πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτοί είναι χαμηλότεροι από τους στόχους που υπήρχαν (3% το 2015 και 4,5% το 2016). Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015, υπολογίζονται περίπου 3 δις μέτρα, προκειμένου να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

Ακόμα, από την πλευρά των δανειστών δεν γίνεται καμία αναφορά για αναδιάρθρωση του χρέους.

Τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξερχόμενος από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

 Γιώργος Διάκος

 

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr