ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Πότε θα ενταχθεί η 4η Π.Ε. Νέας Μάκρης στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών;»

0

χριστοφιλοπούλουΕπερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα της 4ης Π.Ε. Νέας Μάκρης, η οποία εδώ και χρόνια παραμένει αδικαιολόγητα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών.

Συγκεκριμένα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να εντάξει την 4η Π.Ε. Νέας Μάκρης στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών και εάν ναι, πότε. Επιπρόσθετα ζήτησε από τον Υπουργό να θέσει ως βάση για τον καθορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων τα κριτήρια του νόμου και κυρίως την αντικειμενική αξία των όμορων περιοχών και την πραγματική αγοραία αξία, όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Διαβάστε την επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναλυτικά:

«Η 4η ΠΕ Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα βρίσκεται, μέχρι σήμερα, αδικαιολόγητα, εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.

Με την υπ’ αριθμ. 3833/2014 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε η ΠΟΛ 1131 (B΄ 1499/20-6-2013) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των οικοπέδων της ως άνω περιοχής για τον προσδιορισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Τούτο διότι ο Υπουργός των Οικονομικών, όπως κρίθηκε, δεν συνεκτίμησε, ως όφειλε, τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων ομόρων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, τις οποίες (αξίες) ο ίδιος έχει προηγουμένως κανονιστικά καθορίσει.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο μέθοδοι υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων των φυσικών προσώπων ως βάση επιβολής του ΦΑΠ, (αφ’ ενός για τα ακίνητα εντός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους και αφ’ ετέρου για τα οικόπεδα εκτός του συστήματος αυτού) αποβλέπουν σε κοινό στόχο, δηλαδή τον προσδιορισμό της πραγματικής αγοραίας αξίας των εν λόγω ακινήτων, ώστε να μην φορολογείται πλασματική φορολογητέα ύλη (ΝΣΚ 4/2015).

Στην περιοχή της Νέας Μάκρης, οι αντικειμενικές τιμές κυμαίνονταν ήδη προ κρίσεως από 145 έως 230 Ευρώ ανά τ.μ., ενώ για την επίμαχη περιοχή η αρμόδια επιτροπή προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών είχε εισηγηθεί ως αντικειμενική αξία, τα 250€. Ήδη σήμερα, λόγω μειωμένης ζήτησης και αγοραστικής ικανότητας, οι εμπορικές τιμές φαίνεται να μην υπερβαίνουν τα 100€ ανά τ.μ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να υπαγάγετε την εντός σχεδίου περιοχή της 4ης ΠΕ Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών, και εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2. Προτίθεστε να θέσετε ως βάση για τον καθορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων τα κριτήρια του νόμου, και ιδίως την αντικειμενική αξία των όμορων περιοχών και την πραγματική αγοραία αξία, όπως διαμορφώνεται σήμερα;»

About Author

ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΚΑΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr