ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ένα πολύ μεγάλο λάθος

0

Εβδομήντα χρόνια «ζωής» έκλεισε στις 20 Μαΐου μία από τις μεγαλύτερες ηρωίδες παιδικών παραμυθιών σε όλο τον κόσμο: η Πίπη Φακιδομύτη.

Την ημέρα αυτήν επέλεξε η μεγαλύτερη σουηδική εφημερίδα, “Dagens Nyheter”, να φέρει στη δημοσιότητα το γεγονός ότι αυτό το, πέραν όλων των άλλων, τεράστιας εκδοτικής επιτυχίας έργο είχε αρνηθεί να εκδώσει ο μεγαλύτερος σουηδικός εκδοτικός οίκος Bonnier.

Σύμφωνα με επιστολές που δημοσιεύει η εφημερίδα, η συγγραφέας του, Άστριντ Λίντγκρεν, είχε προτείνει στις 27 Απριλίου 1944 στον οίκο Bonnier να εκδώσει το βιβλίο της, αναφέροντας μάλιστα ότι η αντίδραση των δικών της παιδιών όταν τους διάβασε τις ιστορίες συνοψιζόταν στο: «…η Πίπη είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται για κάποιο τέρας που θα τρομάξει τα παιδιά».

Pipi_1

Η απάντηση της Bonnier δεν έμπαινε καθόλου στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά ανέφερε ότι για τις δύο επόμενες χρονιές, 1945 και 1946, είχαν προγραμματιστεί οι εκδόσεις για παιδιά και δεν θα ήθελε να δεσμευτεί «από τώρα για το 1947».

Pipi_2

Τελικά η Λίντγκρεν απευθύνθηκε στον – μικρό τότε – εκδοτικό οίκο Rabén & Sjögren, ο οποίος απ’ αυτήν και μόνο την έκδοση γιγαντώθηκε και παραμένει έως και σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.

Οι ιστορίες της Πίπης της Φακιδομύτης («Η Πίπη με τις μακριές κάλτσες» είναι ο αυθεντικός τίτλος) βασίζονται στον χαρακτήρα ενός δυναμικού κοριτσιού – πρωτοποριακό για την εποχή που γράφτηκε – και η συγγραφέας του τον δημιούργησε όταν η άρρωστη κόρη της ζήτησε να της διηγηθεί «μια ωραία παιδική ιστορία».

Η Λίντγκρεν δημιούργησε συνολικά εννέα ιστορίες, οι οποίες μεταφράστηκαν σε πάνω από 50 γλώσσες και έγιναν κινηματογραφική ταινία και τηλεοπτικές σειρές.

Astrid-LindgrenΝίκος Σερβετάς

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr