ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Συνέντευξη με το Γιώργο Πλειό: «Θέλουμε μια ΕΡΤ καλύτερη, όχι αυτή που υπήρχε πριν»

0

Τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η ανασύσταση της ΕΡΤ από την κυβέρνηση εξέφρασε ο Γιώργος Πλειός, πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο inagreece.

Ο κ. Πλειός, ανέφερε ότι η αρχική σκέψη ήταν ο υπάρχων νόμος για την ΕΡΤ να περιγράφει μια μεταβατική φάση για τη συγκρότηση του νέου φορέα, διάρκειας περίπου ενός χρόνου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι θα ερχόταν ένα νέο, πιο πλήρες, νομοσχέδιο που θα ακολουθούσε το μοντέλο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που περιέγραφαν οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως ο μεταβατικός νόμος, λέει ο κ. Πλειός, φαίνεται να γίνεται μόνιμος.

Και το μοντέλο λειτουργίας της ΕΡΤ, όπως περιγράφεται σε αυτό το νόμο, «βρίσκεται σε διάσταση με τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ» και με αυτό που ο κ. Πλειός προσδιορίζει ως αριστερό μοντέλο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επειδή σύμφωνα με τον κ. Πλειό ενδεχομένως υπάρχει μια σύγχυση στο τι σημαίνει αριστερό μοντέλο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «δεν εννοούμε με αυτό ούτε το διορισμό αριστερών στελεχών στην ΕΡΤ, ούτε μια ΕΡΤ που θα είναι φερέφωνο της αριστεράς».

Αντίθετα, συνόψισε το πώς αντιλαμβάνεται εκείνος την αριστερή οπτική για τη λειτουργία της ΕΡΤ σε 3 βασικά σημεία:

  1. μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία
  2. διασφάλιση της ισότιμης εκπροσώπησης όλων των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία, απόψεων πολιτικών, πολιτιστικών κλπ. (π.χ. ακόμα και των απόψεων που υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές)
  3. διασφάλιση της αξιοκρατίας

Στο ερώτημα γιατί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των παραπάνω αρχών, ο κ. Πλειός αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στη σχέση εξάρτησης της ΕΡΤ από την κυβέρνηση που συντηρείται και από το νέο νόμο όταν «η σύνθεση του Δ.Σ. προκύπτει από πρόταση του υπουργού Επικρατείας».

Δεύτερον, ο ρόλος ελέγχου που εμφανίζεται να έχει το ΕΣΡ ως προς «το περιεχόμενο του προγράμματος της ΕΡΤ» (πράγμα που προβλέπεται στο νόμο), έρχεται σε αντίθεση, σύμφωνα με τον κ. Πλειό, με την ανεξαρτησία που θα πρέπει να έχει ο φορέας ως προς την οργάνωση και διαχείριση του προγράμματός του.

Τρίτον, ο κ. Πλειός επισήμανε ότι ο νόμος φαίνεται να παρέχει «υπερεξουσίες στο διευθύνοντα σύμβουλο», καθώς του δίνει πάρα πολλές αρμοδιότητες σε επίπεδο οικονομικό, διοικητικό, διαμόρφωσης προγράμματος κλπ.

Μάλιστα, συμφώνησε στην επισήμανση ότι οι αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου περιγράφονται στο νέο νόμο πολύ πιο αναλυτικά σε σχέση με τις αρμοδιότητες άλλων θέσεων ευθύνης (όπως για παράδειγμα αυτής του προέδρου, του οποίου ο ρόλος εμφανίζεται να είναι πιο διακοσμητικός).

Ακόμα, ο κ. Πλειός ανέφερε ότι το πρόσωπο το οποίο έχει προταθεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Λάμπης Ταγματάρχης, εύλογα δημιουργεί προβληματισμό καθώς είναι ένα πρόσωπο που έχει ευθέως συνδεθεί με διάφορες κακές πρακτικές της «παλιάς» ΕΡΤ όπως για παράδειγμα οι υπερβολικά ακριβές εξωτερικές αναθέσεις.

Κληθείς να μας περιγράψει, σε γενικές γραμμές, ορισμένες αντιπροτάσεις σε όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΕΜΜΕ τόνισε πρώτα απ’ όλα ότι, κατά την άποψή του, η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να ασκείται από ένα όργανο – συμβούλιο («ανεξαρτήτως του πώς θα λέγεται») το οποίο να απαρτίζεται «από μέλη κοινωνικών φορέων και οργανώσεων όπως π.χ. η ΠΟΕΣΥ». Οι ίδιοι αυτοί φορείς μπορούν να αποφασίζουν το μέλος που θα συμμετέχει στο διοικητικό αυτό όργανο.

Η πρόταση αυτή προκύπτει από τη θέση του κ. Πλειού ότι το μοντέλο λειτουργίας της ΕΡΤ πρέπει να αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, η οποία σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει έντονο το στοιχείο της λαϊκότητας. Εξηγώντας αυτή την άποψη ο κ. Πλειός ανέφερε ότι «στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε την ανάδειξη μιας αριστοκρατίας του πνεύματος σε σχέση και με το ότι ποτέ δεν είχαμε ιδιαίτερα συγκροτημένη αστική τάξη, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Αγγλία». Όσον αφορά λοιπόν –για παράδειγμα- τη συμμετοχή προσωπικοτήτων των τεχνών στη διοίκηση του φορέα, ο κ. Πλειός επισήμανε ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη έμφαση στις κοινωνικές συλλογικότητες παρά στις αυτόνομες προσωπικότητες.

Έπειτα, ο κ. Πλειός ανέφερε ότι η ΕΡΤ πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης, σύμφωνα με το οποίο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της θα πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο αξιολόγησης ως προς το «παραγόμενο προϊόν» της, ως προς την οικονομική της λειτουργία κλπ.

Στο ερώτημα όμως, με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται και ένας «εξωτερικός» έλεγχος της ΕΡΤ, σε σχέση και με την όλη ρητορεία των τελευταίων χρόνων περί «αμαρτωλής και διεφθαρμένης ΕΡΤ», ο κ. Πλειός τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μιας, ανεξάρτητης από την ΕΡΤ, δημόσιας αρχής που θα ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο.

Ο πρόεδρος των ΕΜΜΕ ευχήθηκε, παρά τους «κακούς οιωνούς», να επαναλειτουργήσει γρήγορα η ΕΡΤ και να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων, νέων και παλιότερων. Τόνισε ωστόσο ότι για τους κακούς αυτούς οιωνούς έχουν μιλήσει και οι απολυμένοι εργαζόμενοι, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ φαίνεται ότι συζήτηση για το θέμα έγινε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

«Ελπίζω οι υπεύθυνοι να σκύψουν στο πρόβλημα» είπε ο κ. Πλειός, επισημαίνοντας ότι – κατά τη γνώμη του – χρειάζεται ένα νέο νομοσχέδιο που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τόνισε, τέλος, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που έλεγαν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια: «θέλουμε μια καλύτερη ΕΡΤ, όχι αυτή που υπήρχε πριν».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr