ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Επιστροφή της δημοκρατίας στην παιδεία

0

syr«Στην παιδεία-εμπόρευμα εμείς αντιπαραθέτουμε την παιδεία-δημόσιο αγαθό, στην παιδεία του ατομικισμού και του ωφελιμισμού, αντιπαραθέτουμε την παιδεία των ουμανιστικών αξιών, με στόχο την κριτική συνειδητοποίηση του ατόμου που οδηγεί στη χειραφέτησή του». To μήνυμα αυτό στάλθηκε σε κάθε αποδέκτη στην επιτυχημένη ανοικτή εκδήλωση, που οργάνωσε το Τμήμα Παιδείας της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Και στάλθηκε κυρίως στους πρώην υπουργούς, αλλά στα τοπικά στελέχη της ΝΔ, που τις τελευταίες μέρες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις αλλαγές στην Παιδεία, έχοντας έναν κοινό παρονομαστή. Ο κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουν τη βαθιά αντιμεταρρύθμιση την οποία εφάρμοσαν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια. Ο κοινός παρονομαστής είναι το ξεπούλημα και η μη υπεράσπιση του καθολικού δημόσιου δικαιώματος της δωρεάν παιδείας.

Οι δύο ομιλητές, ο Ζήσης Καπράνας (δάσκαλος) και ο Ηλίας Σαντουρίδης (καθ.ΤΕΙ Λάρισας), τόνισαν ότι αυτοί που έχουν δέσει τη χώρα χειροπόδαρα μέσα από ένα μνημόνιο που υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο και που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον αυτής της χώρας, αυτοί που στη Βουλή ψήφιζαν μέτρα, τα οποία υποβάθμιζαν συνολικά το δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό της παιδείας για όλους τους μαθητές, τολμούν να μιλήσουν για «Μπαλτά στην Παιδεία» για «έλλειψη αξιοκρατίας και κομματισμό». Ενδιαφέρονται για το μέλλον των πρότυπων σχολείων (10 σε όλη τη χώρα) και όχι για τα χιλιάδες υπόλοιπα δημόσια σχολεία που εγκατέλειψαν στην τύχη τους υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα.

Όπως τόνισαν: «Για τη σημερινή κατάσταση στην παιδεία μας την πολυτραυματισμένη, που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε φταίει η συγκεκριμένη πολιτική, την οποία καταδίκασε ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου και ανέδειξε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυβέρνηση. Και αυτή την υποχρέωση έχουμε: να επουλώσουμε τις πληγές. Οι πρώτες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, πριν τη συνολικότερη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που θα έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: την καθολικότητα του δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα  δημόσιο ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα  με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις». Κύριοι της ΝΔ, είμαστε πλήρως αντίθετοι. Έχετε δίκιο. Έχουμε άλλο αξιακό σύστημα. Εμείς θέλουμε παιδεία και άρτια εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για όλους τους μαθητές και τα σχολεία μας θέλουμε να δουλεύουν πρότυπα όλα. Η μάχη για ένα καλύτερο σχολείο, αντάξιο των ελπίδων και των απαιτήσεων της κοινωνίας μας, θα είναι δύσκολη και θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία των πεπραγμένων της χώρας. Τα σχολεία πρέπει να αναπνεύσουν ξανά, να απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των αυταρχικών νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Ένα ολόκληρο σύμπλεγμα νόμων, συμπεριφορών προσώπων, συντεχνιών, που καταδυναστεύει σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει οικοδομηθεί σήμερα στην ελληνική εκπαίδευση και θα δώσει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση τελείως ιδιοτελών συμφερόντων. Η επιστροφή της δημοκρατίας είναι η μόνη απάντηση σε αυτό.

 

 

 

About Author

ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr