ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στο ΥΠΟΙΚ επιστρέφουν οι καθαρίστριες – Στην ΕΡΤ οι απολυμένοι εργαζόμενοι

0

Συμβολικό χαρακτήρα αποκτά η σημερινή μέρα, καθώς σήμερα γίνεται η αποκατάσταση δύο τμημάτων εργαζομένων που δέχτηκαν επίθεση στα χρόνια του μνημονίου και σηματοδοτείται η νίκη του αγώνα τους. Πρόκειται για τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ. και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που εκδιώχθηκαν όταν έπεσε το «μαύρο».

Από το πρωί κλίμα γιορτής επικρατεί στην Καραγιώργη Σερβίας 8, καθώς οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ. επέστρεψαν σήμερα στη δουλειά τους. Στο σημείο που είχαν στήσει το κέντρο του αγώνα τους επί 20 μήνες, οι καθαρίστριες καλούν τον κόσμο που τους στήριξε να βρεθεί μαζί τους στις 7.30 μ.μ. «για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με μεζέδες και κρασί, την επιστροφή μας στη δουλειά και στη ζωή».

Στο σημείο βρέθηκαν από το πρωί μέλη της κυβέρνησης. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έφτασε με γλυκά και μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης θυμήθηκε την πρώτη φορά που συναντήθηκε μαζί τους.

«Είχα έρθει εδώ την πρώτη μέρα, όταν υπήρχε εδώ μόνο ένα πανώ και καμιά εικοσαριά γυναίκες που όλες μου ήταν άγνωστες και εγώ ήμουν άγνωστη γι’ αυτές» είπε η κ. Βαλαβάνη.

«Αμέσως μετά πήγα στη Βουλή και μετέφερα τα λόγια τους και θεωρώ ότι ήταν από τις καλύτερες παρεμβάσεις που έχω κάνει στη Βουλή» τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη καθώς όπως είπε έγινε το όχημα για να ακουστεί η φωνή των καθαριστριών οι οποίες ήταν «γυναίκες εντελώς άγνωστες τότε, που έγιναν φιγούρες του ελληνικού -και πιστεύω- και του διεθνούς εργατικού κινήματος, για όλα τα χρόνια που είναι να ‘ρθουν».

Τις καθαρίστριες επισκέφτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε ότι «οι καθαρίστριες νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν, γιατί χωρίς αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται» και επισήμανε ότι οι αγώνες των εργαζομένων του δημοσίου αφορούν και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι μια απάντηση «για σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις και εναντίον του φόβου» που αντιμετωπίζουν από κοινού οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δήλωση, όμως, έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup. «Η σκέψη μου θα είναι μαζί τους» είπε ο κ. Βαρουφάκης για τις καθαρίστριες και τόνισε ότι λόγω του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες δεν δύναται να βρίσκεται στο υπουργείο «για να τιμήσω τις καθαρίστριες του Υπουργείου που, μέσα από τον αγώνα τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων».

Επιστροφή και για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι απολύθηκαν όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έριξε το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι νομικά έχουν ήδη επαναπροσληφθεί, συγκεντρώθηκαν με προτροπή της ΠΟΣΠΕΡΤ και ζητούσαν να ανοίξει η πύλη ώστε να επιστρέψουν άμεσα στα πόστα τους. Γύρω στις 10.45 η απερχόμενη διοίκηση έδωσε εντολή να ανοίξει η πύλη με τους εργαζόμενους να εισέρχονται πανηγυρικά στο κτίριο.

Σημειώνεται βέβαια ότι η επιστροφή των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι αρμοδιότητα του Δ.Σ. του νέου φορέα. Η λειτουργία του Δ.Σ. αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr