ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Booksharing: Μια νέα ματιά μέσω της ανταλλαγής αγαπημένων βιβλίων

0

Συνέντευξη στον Θωμά Παπαδημητρόπουλο

Τα βιβλία αποτελούν το πάθος πολλών ανθρώπων, ακόμη και στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε. Είτε τους κρατούν παρέα στην απομόνωση του σπιτιού τους είτε τους βοηθούν να περάσουν το χρόνο τους στην παραλία, τα βιβλία αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή διασκέδασης, συναισθημάτων και προβληματισμού.

Και όλα αυτά τα χαρίσματα τα εκμεταλλεύονται πολλοί συμπολίτες μας, ακόμη και χωρίς να αγοράσουν κάποιο νέο βιβλίο. Χάρη στην ομάδα Booksharing, η οποία διοργανώνει βραδιές ανταλλαγής βιβλίων, οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάξουν ένα αγαπημένο βιβλίο τους με κάποιο άλλο και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους τις εμπειρίες τους με το αγαπημένο τους μυθιστόρημα.

Η συγκεκριμένη ομάδα είναι υπεύθυνη για μια σειρά μηνιαίων εκδηλώσεων τέτοιου είδους, καθώς και για αφιερώματα σε διάφορες πτυχές της λογοτεχνίας, κι εμείς μιλήσαμε με έναν από τους υπεύθυνους, τον Γιώργο Λυκαργύρη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Inagreece: Τι είναι το booksharing και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό;

Γιώργος Λυκαργύρης: To Booksharing είναι μια ομάδα με κύρια δραστηριότητα την ανταλλαγή βιβλίων, που οδηγεί στην ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων. Εκτός από την διοργάνωση αυτών των βραδιών, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ανάγνωσης, το Booklab, και ένα δίκτυο ανταλλακτικών βιβλιοθηκών, σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Σε ένα Booksharing μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Tο μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση να μοιραστεί ένα ή και περισσότερα βιβλία και λίγο θάρρος για να παρουσιάσει τι του άρεσε σε αυτό το βιβλίο και γιατί το προτείνει.

 Inagreece: Τι περιλαμβάνει μια τέτοια εκδήλωση και ποιος είναι ο στόχος της;

Γ. Λ.: Κάθε εκδήλωση ξεκινά με μια γνωριμία με τον κόσμο. Στη συνέχεια περνάμε στην ανταλλαγή των βιβλίων, όπου ο καθένας παρουσιάζει συνοπτικά το βιβλίο του, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το έφερε. Εδώ είναι και η ουσία της δραστηριότητας! Μοιραζόμαστε σκέψεις, συναισθήματα και βιώματα, που μπορεί  και να έχουν αλλάξει τη ζωή μας.

Όποιος βρίσκει το βιβλίο ενδιαφέρον, σηκώνεται, το παίρνει και παρουσιάζει το δικό του. Αν ενδιαφέρονται περισσότερα άτομα για το ίδιο βιβλίο, γίνεται συνεννόηση μεταξύ των ατόμων αυτών και εκείνου που το έφερε.

Συνήθως, ακολουθεί κι ένα αφιέρωμα με θέμα το βιβλίο. Ανάλογα με τη βραδιά, μπορεί να αφορά κάποιον συγγραφέα (Καζαντζάκη, Γκιμπράν κ.ά.), μια παρουσίαση βιβλίου ή κάποιου λογοτεχνικού είδους (π.χ. ιστορικό μυθιστόρημα), ή να έχει ένα διαφορετικό θέμα, όπως βιβλία που έγιναν ταινίες. Τέλος, μοιράζουμε κάποια αναμνηστικά δωράκια και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση.

Στόχος της βραδιάς είναι η ανταλλαγή, η αλληλεγγύη και  η προσφορά. Να μιλήσω για ένα βιβλίο που μου έδωσε κάτι και να το προσφέρω σε έναν άλλον άνθρωπο. Έτσι, ακόμα και μέσα σε αυτή την εποχή μιζέριας και κρίσης, ο καθένας μπορεί να έχει ένα καλό βιβλίο για να διαβάσει. Είναι η καλλιέργεια μιας ενεργητικής και  ηρωικής στάσης και όχι παθητικότητας.

Inagreece: Κάθε πότε και πού πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις;

 Γ. Λ.: Διοργανώνουμε ένα Booksharing το μήνα, σε διάφορα σημεία της πόλης. Προσπαθούμε ο χώρος να έχει κάποια σχέση με το βιβλίο. Έτσι,  έχουμε διοργανώσει βραδιές σε βιβλιοκαφέ, σε πολιτιστικούς χώρους (για παράδειγμα στη Λέσχη Φίλων Κόμιξ), ενώ το επόμενο που ετοιμάζουμε  θα είναι στη Στοά του Βιβλίου.

 Inagreece: Τι είδους βιβλία μπορούν να φέρουν όσοι συμμετέχουν;

Γ. Λ.: Ο καθένας μπορεί να φέρει ό,τι είδους βιβλία επιλέξει. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να μην φέρει αυτά που θέλει να ξεφορτωθεί, αλλά όσα έχει αγαπήσει, του έχουν δώσει πράγματα, του έχουν μάθει κάτι. Δεν είναι μια απλή ανταλλαγή βιβλίων, αλλά το δόσιμο ενός δικού μου κομματιού. Κάτι που εμένα με βοήθησε, το προσφέρω και σε άλλους για να πάρουν κι εκείνοι κάτι χρήσιμο.

 Inagreece: Ποιες είναι οι επόμενες εκδηλώσεις και πώς μπορεί κάποιος να ενημερώνεται και να συμμετέχει;

Γ. Λ.: Η επόμενη δραστηριότητά μας είναι το Σάββατο 23 Μαΐου στο cafe «Γράμμα», στη Στοά του Βιβλίου και ώρα 19:00. Μετά από την ανταλλαγή,  θα ακολουθήσει αφιέρωμα σε βιβλία που έγιναν ταινίες.

Οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις μας στη σελίδα μας (booksharing.gr) ή να μας βρει στο Facebook (facebook.com/booksharingr). Επίσης, μπορεί να επικοινωνήσει στα 697 83 19 548 και [email protected]

Inagreece: Υπάρχει γενικότερα συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις;

Γ. Λ.: Όσο περνάει ο καιρός και κάνουμε περισσότερες δράσεις, η συμμετοχή αυξάνεται. Στην τελευταία μας εκδήλωση είχαμε 55 άτομα και οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολύ θετικές. Κάθε φορά, οι συμμετέχοντες φεύγουν ευχαριστημένοι και με ένα νέο, αξιόλογο βιβλίο για να διαβάσουν.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες προϋποθέτουν μια αλλαγή νοοτροπίας. Δηλαδή, να αντιληφθούμε πως μόνο όταν προσφέρουμε με γενναιοδωρία και αλτρουισμό γινόμαστε πιο «πλούσιοι». Αυτήν την νοοτροπία την αποκτήσαμε και εμείς μέσα από τα σεμινάρια πρακτικής φιλοσοφίας και ψυχολογίας της Νέας Ακρόπολης, που είναι και ο βασικός υποστηρικτής μας (για περισσότερες πληροφορίες: http://www.nea-acropoli-athens.gr/).

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr