ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Τα προβλήματα του Μεθοριακού Σταθμού Νυμφαίας στη Βουλή με ερώτηση των Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά

0

4

Οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν κατέθεσαν προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορά το υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ροδόπης (Ε.Α.Υ. Ροδόπης) με θέμα: «Προβλήματα στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας – Ροδόπης», στο οποίο επισημαίνονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Μεθοριακό Σημείο ελέγχου εξόδου – εισόδου με τη Βουλγαρία στη Νυμφαία Ροδόπης. τις αρχές του 2014, ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ είχε καταθέσει αντίστοιχη ερώτηση στη Βουλή και παρόλο που δόθηκαν κάποιες απαντήσεις, τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή (στέγαστρο, ηλεκτρονικός έλεγχος διαβατηρίων, τηλεφωνική γραμμή, αυτοκίνητα αστυνομίας), όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, ερωτήθηκαν ξανά οι αρμόδιοι υπουργοί ως προς το τι προτίθενται να κάνουν ώστε να λυθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς επίσης κι αν σκοπεύουν να αναγείρουν μεθοριακό σταθμό σε ελληνικό έδαφος.

Επισυνάπτεται Υπόμνημα με αναφερόμενα σχετικά.

ΘΕΜΑ : « Προβλήματα στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου
Νυμφαίας – Ροδόπης».
ΣΧΕΤ. : 1) Υπ’ αριθ. 176/14 από 22-06-2014 έγγραφό μας.
2) Υπ’ αριθ. 55/15 από 09-03-2015 προς την Υπηρεσία Πολιτικών
Υποθέσεων Ξάνθης έγγραφό μας.

Με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα, η Ένωσή μας απευθυνόμενη σε όλους τους αρμόδιους φορείς επισήμανε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Μεθοριακό Σημείο ελέγχου εξόδου – εισόδου με την Βουλγαρία στη Νυμφαία Ροδόπης, αιτούμενη την από μέρους τους παρέμβαση – συνδρομή για την επίλυσή τους.
Δυστυχώς τα προβλήματα, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης και των υπηρετούντων στο σημείο Αστυνομικών, αυξάνονται αντί να επιλύονται.
Δεδομένου ότι οι όποιες δυσλειτουργίες έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στις εργασιακές συνθήκες και στην ασφάλεια των μελών μας, αλλά επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά την εξυπηρέτηση και τον ασφαλή έλεγχο των πολιτών που διέρχονται του σημείου, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και να αιτηθούμε τα αυτονόητα για μία ακόμη φορά.
Απ’ όσο γνωρίζουμε, τα προβλήματα έχουν καταγραφεί πρόσφατα από τη Δ.Α. Ροδόπης και έχουν υποβληθεί αρμοδίως, αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.
Η Ένωσή μας χαιρετίζει θετικά την πρωτοβουλία της Δ.Α. Ροδόπης και συντάσσεται με τις υποβληθείσες προτάσεις.
Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό. Την στιγμή αυτή στον διαβατηριακό έλεγχο διατίθενται συνολικά 16 Έλληνες αστυνομικοί, ενώ οι Βουλγαρικές αρχές έχουν στελεχώσει το σημείο με 30 τουλάχιστον αστυνομικούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του προηγούμενου έτους όσον αφορά την είσοδο – έξοδο ατόμων και οχημάτων, παρουσιάζεται συνεχώς αυξητική τάση ιδιαίτερα κατά τις επίσημες ημέρες αργίας αμφότερων των χωρών και βέβαια κατά τη θερινή περίοδο με την είσοδο ατόμων προερχομένων πέραν της Βουλγαρίας και από άλλες Βαλκανικές χώρες καίτοι η περιοχή μας προσφέρεται ως τουριστικό θέρετρο και αποτελεί τουριστικό πόλο. Το γεγονός αυτό καθιστά απόλυτα αναγκαία την ΑΜΕΣΗ ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού με επιπλέον 20 αστυνομικούς κατά το διάστημα από 01-05-2015 έως 30-10-2015, οι οποίοι να προέρχονται από Υπηρεσίες πέραν της Δ.Α. Ροδόπης (ως ισχύει για την ενίσχυση αστυνομικής δύναμης Υπηρεσιών αεροδρομίων χώρας, κατά τη θερινή περίοδο), προκειμένου καλύψουν άμεσες και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

Πέραν αυτού, αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων της Δ.Α. Ροδόπης :
α) Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για την παραλαβή ενός κατασχεμένου οχήματος τύπου μάρκας OPEL VECTRA 1.6, το οποίο βρίσκεται στο Τελωνείο Κομοτηνής.
β) Έχει υποβληθεί αίτημα για την έγκριση δαπάνης δύο (2) θερμαστρών υγραερίου και πενήντα (50) φιαλών υγραερίων.
γ) Έχει υποβληθεί αίτημα με σχετική δαπάνη την χορήγηση αντισηπτικών – αντιμικροβιακών gel καθώς και καθαριστικών ειδών.
δ) Έχει υποβληθεί αίτημα για χορήγηση ειδικού εξοπλισμού για την διενέργεια ελέγχου πλαστότητας των διαβατηρίων – ταυτοτήτων κλπ.
ε) Για τους θερινές μήνες να παραδοθεί στο μεθοριακό σημείο, έτερο μηχάνημα λήψης αποτυπωμάτων δύο (2) δακτύλων, προκειμένου αυτό να διαθέτει δύο (2) μηχανήματα.
στ) Λόγω του καιρικών μεταβολών που επικρατούν στο σημείο, μερικές φορές η λειτουργία της ασύρματης δικτύωσης MPLS VPN του Ο.Τ.Ε., μέσω 3G σύνδεσης, δεν είναι εφικτή, με αποτέλεσμα να σταματάει ο διαβατηριακός έλεγχος πολιτών 3ης χώρας.
Μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τις υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης είναι η ασύρματη μέσω ραδιοκάλυψης με το R/T Κέντρο της Δ.Α. Ροδόπης.
Η εν λόγω επικοινωνία πραγματοποιείται από σταθμευμένο υπηρεσιακό όχημα του σημείου, το οποίο συνήθως βρίσκεται περί τα πενήντα (50) μέτρα μακριά από το χώρο στον οποίο διενεργείται ο διαβατηριακός έλεγχος.
Θα ήταν εύλογο να τοποθετηθεί Σταθμός Βάσης στο σημείο και συγκεκριμένα στο κεντρικό «control box».
Τέλος, παρότι μεταξύ των δύο χωρών έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία, σχετικά με την λειτουργία του σημείου, εξακολουθούν να υφίστανται τα παρακάτω θέματα, των οποίων η επίλυση είναι στην καθολική αρμοδιότητα και ευθύνη των Βουλγαρικών αρχών :
– έλλειψη προκαθορισμένου χώρου (κρατητηρίου), προκειμένου όταν πραγματοποιείται σύλληψη στο σημείο, να μην απασχολείται ένας εκ των λιγοστών αστυνομικών βάρδιας ώστε να ελέγχει τον συλληφθέντα, έως ότου προσέλθει στο σημείο από την πόλη της Κομοτηνής, διαθέσιμο περιπολικό της υπηρεσίας για την μεταφορά του στο Αστυνομικό Μέγαρο,
– έλλειψη στεγάστρου στο χώρο του διαβατηριακού ελέγχου και στις δύο πλευρές (είσοδος-έξοδος), για την προστασία του προσωπικού που διενεργεί τον έλεγχο κάτω από δυσμενή – ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχή, χιόνι, ηλιοφάνεια – υψηλές θερμοκρασίες, κλπ.),
– έλλειψη αλεξικέραυνου, σε συνδυασμό με το υψηλό υψόμετρο (ορεινός όγκος) και την συχνή πτώση κεραυνών,
– μη επαρκής φωτισμός στο σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– απουσία ηλεκτρονικής ζυγαριάς για τον έλεγχο οχημάτων από τις δύο πλευρές.

Πρότασή μας αποτελούσε εξαρχής η ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, με προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στελέχωσή της με την διαδικασία της Νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας, η μεταφορά της σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους πολίτες και για τους αστυνομικούς, που αυτή την στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο.

Θεωρούμε όμως ως ΑΜΕΣΗ αναγκαιότητα, τον εφοδιασμό των συναδέλφων μας με νέου τύπου αλεξίσφαιρα γιλέκα, την εγκατάστασή τους σε κτίρια που παρέχουν εχέγγυα ασφάλειάς τους, ήτοι αλεξίσφαιρη προστασία, τον εφοδιασμό τους με υπηρεσιακό όπλο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, είτε με αλλαγή των προβλεπομένων στην διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί, είτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο (εφόσον το επιτρέπει και η νομοθεσία της γείτονος χώρας) χορήγησης από τις Βουλγαρικές Αρχές προσωρινής άδειας οπλοφορίας αποκλειστικά για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και κατά τη διάρκεια αυτής και τέλος με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των διερχόμενων πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Παρακαλούμε τους αποδέκτες να εξετάσουν θετικά όλα τα παραπάνω αιτήματά μας και να εκδηλώσουν από την πλευρά τους τις απαιτούμενες ενέργειες για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων τόσο για την ασφάλεια στην εργασία των αστυνομικών, όσο και για την ασφάλεια των διερχόμενων του σημείου πολιτών.

About Author

ΜΑΡΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr