ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αλλάζει το κλίμα…

0

Αλλαγή του κλίματος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές παρατηρείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» πλέον στη συζήτηση που διεξάγεται στο Brussels Group.

Το κοινό μήνυμα Τσίπρα και Γιούνκερ χθες, στο οποίο επιβεβαιώνεται «η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες», αλλά και η χθεσινή ανακοίνωση των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην οποία δηλώνεται ότι «μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα», φαίνεται πως ρίχνουν πλέον γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Φαίνεται επίσης πως το σημείωμα που εξέδωσε την Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο απέδιδε τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση στις «σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ» έπαιξε ρόλο ως προς την αλλαγή της συμπεριφοράς από την πλευρά των δανειστών.

Ποια μέτρα θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα διαφαίνονται σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με ενδείξεις ορισμένων αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Από τη μια το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης μπαίνουν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη φαίνεται η πλευρά των Βρυξελλών να έρχεται πιο κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συμφωνεί, κατά τη χθεσινή του δήλωση, στη δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού συστήματος που θα είναι δίκαιο «και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας» καθώς και στην ύπαρξη ενός «συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων» στον τομέα της εργασίας, που θα πληροί «τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε μία δέσμη μέτρων, οι οποίες αφορούν συνοπτικά τα εξής:

  • Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους
  • Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση του 30%
  • Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% (με επιδίωξη της κυβέρνησης να εξαιρεθούν φάρμακα – βιβλία και να παραμείνουν στο 6,5%, καθώς και τρόφιμα που να παραμείνουν στο 13%)
  • Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελείας που θα αφορά αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, αεροσκάφη και πιθανώς σκάφη αναψυχής
  • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους διανυκτέρευσης) για διανυκτέρευση σε πολυτελή ξενοδοχεία του Αιγαίου
  • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου με 31η Οκτωβρίου)
  • Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στο φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Τα μέτρο συζητείται να ισχύσει στα νησιά του Αιγαίου
  • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων
  • Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου στο οποίο, όπως δήλωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να υπάρξει κάποια πρώτη συμφωνία ή ένα κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr