ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ρεσιτάλ πιάνου την Κυριακή του Απόστολου Παληού σε έργα του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου –Πρώτη παρουσίαση του έργου «Άρνη»

0

Συνέντευξη τύπου με θέμα το ρεσιτάλ πιάνου του Καρδιτσιώτη σολίστ Απόστολου Παληού με έργα του Καρδιτσιώτη συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου που διοργανώνεται την Κυριακή 10/5 και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου Thessalikon Grand δόθηκε σήμερα το μεσημέρι  στο Δημαρχείο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί στο κοινό και το έργο «Άρνη», σε πρώτη παρουσίαση, το οποίο εξέδωσε ο δήμος Καρδίτσας. Το CD με το μουσικό έργο μαζί με δύο λευκώματα, την παρτιτούρα του έργου και την έρευνα της εκπαιδευτικού κ. Φωτεινής Φιλίππου για την πολιτισμική ταυτότητα του δυτικοθεσσαλικού χώρου, εμπεριέχονται σε μια καλαίσθητη κασετίνα η οποία θα διανεμηθεί σε φορείς της περιοχής της Καρδίτσας και όχι μόνο. Το ρεσιτάλ τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ο Απόλλων, καθώς και του μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου Κυψέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση θα επαναληφθεί την επόμενη ημέρα, στις 11 το πρωί, στον ίδιο χώρο με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές των σχολείων. Μιλώντας ο μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, υπογράμμισε ότι αυτό το ρεσιτάλ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του γεγονότος ότι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν νέα έργα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό είναι το οξυγόνο της μουσικής». Είναι σημαντική, είπε, η μύηση του απλού άδολου ακροατή στην έντεχνη μουσική για να διώξουμε από το μυαλό μας τη σύγχυση που υπάρχει ότι δεν έχει μουσική παιδεία ο Έλληνας και δεν μπορεί να ακούσει κλασική μουσική. Σημείωσε ότι ο λαός τις δύσκολες αυτές εποχές έχει δίκιο που γαντζώνεται από την παράδοση, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να περάσουμε μπροστά, και μία από αυτές τις προσπάθειες είναι και το συγκεκριμένο ρεσιτάλ, αλλά και τα έργα που θα παρουσιαστούν. Για τον Αποστόλη Παληό δε, μίλησε με τα καλύτερα λόγια, λέγοντας ότι είναι κορυφαίος σολίστας στην Ελλάδα και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Την Κυριακή θα παρουσιαστούν τα έργα, «Ελεγεία για τον Αντώνη», «Ν.Σκαλκώτας», «Πέρα στους πέρα κάμπους» και «Άρνη». Το τελευταίο αυτό έργο προγραμματικής μουσικής, έχει ως θέμα την εγκατάσταση των Θεσσαλών, λίγο μετά τον τρωικό πόλεμο, στην ομώνυμη περιοχή και την εξάπλωσή τους, στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 7 ευρώ, και τα χρήματα που θα περισσέψουν όπως ειπε ο κ. Μπακαλάκος θα διατεθούν για έκδοση παρτιτούρων και διάθεση σε φορείς, ενώ μίλησε και για το όραμα και την αναγκαιότητα να υπάρξει μια μουσική βιβλιοθήκη.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν:
Οι Αντιδήμαρχοι Καρδίτσας  κ.κ. Κ. Ψημμένος και Σωτ. Mπακαλάκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής ‘Ερευνας “Ο Απόλλων” κ.
Β. Κοζιού, η Δ/ντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθ. Μητσιάδη και  ο συνθέτης κ. Θωμ. Μπακαλάκος.Παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας κ. Β. Σδράλια, ο Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ. Απ. Φυρφιρής, ο Γραμματέας και η Έφορος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ν.
Καρδίτσας κ.κ. Βασ. Αγραφιώτης και Σοφ. Τζέλλα αντίστοιχα και η κ. Μ. Μπάλλα, Μέλος Ε.Ε. του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και της Αμφικτυονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων .

About Author

ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr