ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κοντά σε συμφωνία (;) η κυβέρνηση

0

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τσίπρας και Γιούνκερ σήμερα και την κοινή δήλωση στην οποία προέβησαν.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα από Αθήνα και Βρυξέλλες αναφέρεται ότι οι δυο τους «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Ακόμα, «έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Επίσης, συζήτησαν «την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή» και συμφώνησαν στη δημιουργία «ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση Τσίπρα και Γιούνκερ.

«Ευελπιστούμε το νηφάλιο μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές» σημείωσαν αργότερα κύκλοι της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, όπως φαίνεται, στην ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι τρεις θεσμοί, η οποία αναρτήθηκε στο site της Κομισιόν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Τονίζεται επίσης ότι «και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή από την πλευρά του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν μίλησε για «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις.

Όλα αυτά φαίνεται να δημιουργούν ένα σαφώς πιο θετικό κλίμα στο δρόμο για το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr