ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση για την Ενέργεια και την Αειφορία στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας

0

ankaΤο Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε., σε συνεργασία με τον Διευθυντή και τους καθηγητές του 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την ενέργεια και την αειφορία  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Αξιοποίηση της τοπικής βιομάζας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές της 3ης λυκείου του Επαγγελματικού Λυκείου, είχε ως σκοπό να τονιστεί η έννοια της αειφορίας στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή  η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – αιολική, ηλιακή (θερμική ή φωτοβολταϊκή), υδροηλεκτρική, παλιρροιακή, γεωθερμική και ενέργεια από βιομάζα – συνιστούν ουσιαστική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση τους επιτρέπει όχι μόνο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία προέρχονται από την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων (συγκεκριμένα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο).

Για να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο να ανέλθει σε 20% το μερίδιο που θα καταλαμβάνει στο σύνολο του ενεργειακού μίγματος η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, η ΕΕ προβλέπει να εντείνει τις προσπάθειες στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, της θέρμανσης και ψύξης, καθώς και στον τομέα των βιοκαυσίμων. Στον τομέα των μεταφορών, που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο, η Επιτροπή επιθυμεί να αντικατοπτρίζει το μερίδιο των βιοκαυσίμων, στο πλαίσιο της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων, το 10% μέχρι το 2020.

Σε συνεργασία με τον κ. Σταθόπουλο Ιωάννη  – Μηχανολόγο Μηχανικό, Τεχνικό Υπεύθυνο της ΕΣΕΚ τονίστηκε το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στην ΕΕ, στο πνεύμα της αντιμετώπισης  των μεγάλων ενεργειακών προκλήσεων που συνεπάγονται οι κλιματικές αλλαγές, της αυξανόμενης εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, της πίεσης που υφίστανται οι ενεργειακοί πόροι και η προμήθεια όλων των καταναλωτών με ενέργεια ασφαλή, σε προσιτές τιμές.

Αναλύθηκε η  εφαρμογή φιλόδοξης ενεργειακής ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία να καλύπτει όλες τις πηγές ενέργειας – ορυκτές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας), πυρηνικές ή ανανεώσιμες (ηλιακή, αιολική, από βιομάζα, γεωθερμική, υδροηλεκτρική, παλιρροιακή) – αποσκοπεί στο να μεταμορφώσει την ΕΕ σε οικονομία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που να είναι ασφαλέστερη, ανταγωνιστικότερη και περισσότερο αειφόρος.

Το Europe Direct Καρδίτσας πέραν των εκδηλώσεων που οργανώνει είναι επίσης καθημερινά στη διάθεση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής για πληροφόρηση σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης στους μαθητές μοιράστηκε και έντυπο πληροφοριακό υλικό.

About Author

ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr