ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

H πράσινη στέγη πήγε «περίπατο» μαζί και με τα 110.000€

0

pavlou_froso_orizΈχω μια κακιά συνήθεια. Όταν ξυπνάω το πρωί, βγαίνω στο μπαλκόνι του σπιτιού για να δω τον ουρανό και όπως καταλαβαίνετε εκτός από τον ουρανό, το μάτι καταγράφει και εικόνες που υπάρχουν γύρω μου. Για κακή μου τύχη το μάτι μου έπεσε πάνω στη στέγη της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

Θλίψη και ασχήμια. Παράπηγμα. Τσίγκοι που χάσκουν και πουθενά η ομορφιά που μας έταξαν οι δημοτικοί άρχοντες, μέσω της πράσινης στέγης, που θα δημιουργούνταν.

Θλίψη και εγκατάλειψη. Θλίψη και αισθητική υποβάθμιση ενός κτιρίου, που βρίσκεται στο νοητό τρίγωνο του πολιτισμού της Καρδίτσας. Δημοτική Αγορά- Αρχαιολογικό Μουσείο- Δημοτική Πινακοθήκη
Τι έγινε η πράσινη στέγη, που εκτός από την ομορφιά και το μικροκλίμα που θα προσέθετε, θα θωράκιζε και το ίδιο το κτήριο, εντός του οποίου υπάρχει ο δικός μας πολιτιστικός θησαυρός;

Είναι ενδιαφέρον να δούμε το χρονικό της πράσινης στέγης που πήγε περίπατο, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα μας.
2013: Παρουσιάζεται στο Συμπόσιο της Εαρινής Γιορτής της Οικόσφαιρας η προμελέτη για τη δημιουργία πράσινης στέγης στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, έργο που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Πράσινα Δώματα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε), παρουσιάζεται στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και εγκρίνει την κατάθεση της μελέτης που έκανε η ΑΝΚΑ με ειδικό σύμβουλο τον μηχανικό Βαγγέλη Κατσαρό, ενώ από πλευράς δήμου Καρδίτσας το έργο το χρεώθηκε η Διεύθυνση Προγραμματισμού.

Το συγκεκριμένο έργο εκτός της αισθητικής αναβάθμισης και του μικροκλίματος που θα δημιουργούσε στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, επί της ουσίας θα επέλυε ένα τεράστιο πρόβλημα στεγάνωσης του κτηρίου. Υποφέρει από υγρασία, η οποία καταστρέφει με τη σειρά της τα έργα τέχνης που βρίσκονται εντός της και κυρίως τη συλλογή πανελλήνιας εμβέλειας του Δημήτρη Γιολδάση. Η συλλογή κατ’επέκταση κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι ο δήμος Καρδίτσας χρηματοδοτήθηκε για την συντήρηση των έργων του Γιολδάση, μέρος των οποίων συντηρήθηκαν.

Κύλησε ο καιρός και τον Σεπτέμβριο του 2014 έρχεται η έγκριση του έργου, ύψους 110.000€ από το ΕΠΕΡΑ, αλλά η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου δηλώνει αδυναμία υλοποίησης του έργου, με το αιτιολογικό ότι το ποσό δεν επαρκεί για την υλοποίηση της μελέτης και ότι δεν μελετήθηκε ορθά.

Το Σεπτέμβριο ανέβαλε η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία καλείται να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Δηλαδή ο νέος Δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος, είχε να διαχειριστεί την άρνηση της υπηρεσίας να «τρέξει» το έργο και την αναγκαιότητα να προχωρήσει το έργο για να προστατευτεί το κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης και τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται σ αυτή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αρμόδιο για την απόφαση απένταξης του έργου, δεν ενημερώνεται και δεν συζητά το θέμα, ως όφειλε, δεδομένου ότι εκείνο είχε λάβει την απόφαση έγκρισης του σχετικού χρηματοδοτικού φακέλου, θέμα που εγείρει ζητήματα παράλειψης καθήκοντος και σοβαρή ζημιά στο Δήμο Καρδίτσας, εκτός από την προφανή απονομιμοποίηση της απόφασης για απένταξη.

Ο νέος Δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι έχει να διαχειριστεί ένα κρίσιμο θέμα, δεν προσφεύγει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε συλλογικά και δημοκρατικά να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση.
Η κοινή γνώμη της Καρδίτσας αγνοεί την πορεία του πολλά υποσχόμενου έργου της πράσινης στέγης της Δημοτικής Πινακοθήκης, αφού καμιά δημόσια ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι τα τώρα.

Η απόφαση, τελικά, της οικειοθελούς απένταξης του έργου κατασκευής πράσινης στέγης στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης και η απώλεια των πολύτιμων πόρων 110.000€ ελήφθη με απόφαση ποιού; Και με την υπογραφή τίνος;
Η παράθεση του χρονικού, αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και πίστη στη λογοδοσία που οφείλουν να έχουν προς το Δημοτικό Συμβούλιο οι υπηρεσίες. Από την άλλη ο έλεγχος που ασκεί σ’ αυτές ο Δήμαρχος, που είναι;

Η Δημοτική Αρχή, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα. Δεν θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί αναλυτικά για το ζήτημα;
Πότε θα ξαναεντάξουμε τέτοιο έργο; Μάλλον ποτέ. Εδώ δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σακούλες σκουπιδιών, ούτε για λάμπες. Έτσι, εύκολα πετάμε τα 110.00 €;

Ως γνωστόν στη Διοίκηση και στα έργα δεν υπάρχουν άλυτα ζητήματα, αλλά ζητήματα που δεν ενδιαφερόμαστε να λύσουμε. Επομένως, το ερώτημα «Πότε θα εντάξει ο Δήμος Καρδίτσας καινούργιο έργο» επανέρχεται ως εμπέδωση της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρας μας και ο δήμος μας.

Ειλικρινά, δεν θυμάμαι, ως δημοσιογράφος, όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ τα δημοτικά δρώμενα, να έχει απενταχθεί αμαχητί ενταγμένο έργο και να μην υπάρχει καμιά πληροφόρηση.

Κλείνοντας, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από το ας αναλάβουν, λοιπόν, οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους και ας φέρουν έστω και αργά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε τουλάχιστον να νομιμοποιήσουν την ενέργειά τους. Γιατί, κατά τα λοιπά, η πράσινη στέγη πήγε «περίπατο» μαζί και με τα 110.000€

Φρόσω Παύλου

About Author

ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr