ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Cosplay: Ένα χόμπι διαφορετικό από τα άλλα

0

Συνέντευξη στον Θωμά Παπαδημητρόπουλο

Οι συνηθισμένοι άνθρωποι μεταμφιέζονται μόλις μία φορά το χρόνο (και αν), στις Απόκριες. Σκέφτονται μερικές ώρες για τη μεταμφίεσή τους, την επιλέγουν και αγοράζουν όλα τα σχετικά, χωρίς να μοχθήσουν ιδιαίτερα. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι, όμως, μεταμφιέζονται περισσότερες φορές το χρόνο. Και δεν τα βρίσκουν όλα έτοιμα, αλλά μοχθούν για τις στολές που φτιάχνουν οι ίδιοι – στολές που απεικονίζουν αγαπημένους χαρακτήρες της pop κουλτούρας, από τα comics, τις ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια και αλλού.

Η συνήθεια αυτή ονομάζεται cosplay και έχει αναπτυχθεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε εντυπωσιακό, μάλιστα, βαθμό. Πολλοί από τους cosplayers διοργανώνουν πάρτι και εκδηλώσεις, ενώ αρκετοί συμμετέχουν και σε σχετικούς διαγωνισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ένας από αυτούς τους διαγωνισμούς κατορθώνει να φέρνει το αδιαχώρητο κάθε χρόνο, στον χώρο όπου διοργανώνεται. Πρόκειται για το Comicdom Cosplay, έναν ετήσιο διαγωνισμό που διεξάγεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ comics Comicdom Con Athens (το φεστιβάλ διοργανώνεται φέτος στις 24-26 Απριλίου, ενώ ο διαγωνισμός cosplay στις 25 Απριλίου). Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για το διαγωνισμό και το cosplay γενικότερα, μιλήσαμε με τη Μυρτώ Τσελέντη, υπεύθυνη του Comicdom Cosplay, και τον Αθανάσιο Λαζάρου, τον περσινό νικητή που είχε την ευκαιρία να διαγωνιστεί και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurocosplay και να κατακτήσει την 9η θέση.

Τον λόγο παίρνει πρώτα η Μυρτώ Τσελέντη.

Τι ακριβώς είναι το cosplay και τι ένας διαγωνισμός cosplay;

Μυρτώ Τσελέντη: To cosplay είναι το χόμπι της μεταμφίεσης σε γνωστούς ήρωες από κόμικς, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.. Η λέξη cosplay προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων costume και play. Οι διαγωνισμοί cosplay αναφέρονται στην πλειονότητά τους σε χειροποίητες στολές, τις οποίες φτιάχνουν οι διαγωνιζόμενοι. Το Comicdom διοργανώνει από το 2011 τον μεγαλύτερο διαγωνισμό αυτού του είδους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens. Aπό το 2013, η κατηγορία του ατομικού στο Comicdom Cosplay είναι και ο εθνικός προκριματικός για τον πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, Eurocosplay, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο MCM Expo του Λονδίνου.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει και με ποιον τρόπο;

Μ.Τ.: Το Comicdom Cosplay είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Ως αποτέλεσμα, φέτος οι θέσεις συμμετοχής στην κατηγορία του ατομικού έχουν συμπληρωθεί εδώ και ένα μήνα περίπου. Ελάχιστες θέσεις απομένουν στην κατηγορία του ομαδικού. Για να συμμετάσχει κανείς μπορεί να δει τις σχετικές, αναλυτικές οδηγίες (http://www.comicdom-con.gr/events/comicdom-cosplay/).

Πώς κρίνονται οι συμμετέχοντες και πώς προκύπτουν οι νικητές;

Μ.Τ.: Οι συμμετέχοντες κρίνονται με βάση τρεις άξονες: α) την ομοιότητα της στολής τους με τον χαρακτήρα που επέλεξαν να υποδυθούν β) την κατασκευαστική τους δεινότητα και γ) την σκηνική τους παρουσία. Ο κάθε κριτής τους βαθμολογεί σε αυτά και οι τρεις που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία είναι οι νικητές.

Έχουν σταλεί πολλοί νικητές στον διαγωνισμό Eurocosplay; Ποια είναι η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει κάποιος;

Μ.Τ.: Μέχρι στιγμής έχουν διαγωνιστεί δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Eurocosplay. Την καλύτερη θέση κατάκτησε το 2014 ο Αθανάσιος Λαζάρου, που κατόρθωσε να βγει 9ος. Είναι μια τεράστια επιτυχία, αν λάβουμε υπόψη ότι ήταν περισσότεροι από 40 οι διαγωνιζόμενοι!

Δεδομένου ότι για πολλούς στην Ελλάδα το cosplay είναι μια άγνωστη λέξη, υπάρχει συμμετοχή, από πλευράς διαγωνιζομένων και κοινού;

Μ.Τ.: Κάθε χρόνο και καλύτερα! Το κοινό συνωστίζεται κάθε φορά για να προλάβει μια από τις πολυπόθητες προσκλήσεις, με πολλούς δυστυχώς να μην προλαβαίνουν. Η αύξηση είναι θεαματική, όμως, ιδίως στους διαγωνιζόμενους. Φέτος, περισσότερα από 55 άτομα θα συμμετάσχουν στο Comicdom Cosplay, ενώ θα αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 200 cosplayers!

Είναι διαδεδομένο το cosplay στην Ελλάδα; Διοργανώνονται παρόμοιοι διαγωνισμοί ή εκδηλώσεις;

Μ.Τ.: Το cosplay στην Ελλάδα άρχισε ως κάτι τελείως underground στα τέλη περίπου της δεκαετίας των 00s. Σιγά-σιγά άρχισε να διαδίδεται και να αποκτά δημοτικότητα, να το γνωρίζει περισσότερο ο κόσμος και να το αγαπά. Διαγωνισμοί cosplay επίσης διοργανώνονται και σε gaming festivals, αλλά και σε πάρτι με ιαπωνική μουσική και events με θέμα τηλεοπτικές σειρές κ.ο.κ.. Νομίζω ότι πλέον έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από τις underground ρίζες του cosplay.

Μετά από πέντε διαγωνισμούς cosplay, σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκονται οι Έλληνες cosplayers;

Μ.Τ.: Όπως δείχνει και η επιτυχία του Αθανάσιου, το επίπεδο των Ελλήνων cosplayers είναι υψηλό. Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο χόμπι στην χώρα μας (σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι και πιο διαδεδομένο, αλλά και περισσότερα χρόνια στο προσκήνιο), ένα ιδιαίτερα χρονοβόρο χόμπι (δεν είναι λίγες οι στολές που κατασκευάζονται για μήνες, προτού κάνουν το ντεμπούτο τους στο διαγωνισμό) και για μια ενασχόληση που απαιτεί μια ποικιλία υλικών που δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν εδώ ή σε λογικές τιμές. Αυτό ωθεί τους cosplayers να αναζητήσουν νέους τρόπους και λύσεις προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Έχεις εντυπωσιαστεί περισσότερο με μια από τις στολές που έχεις δει στους διαγωνισμούς;

Μ.Τ.: Ως υπεύθυνη του Comicdom Cosplay, γνωρίζω εκ των προτέρων τους ήρωες που έχουν διαλέξει οι διαγωνιζόμενοι να κάνουν cosplay. Κάθε χρόνο, όμως, αποτυγχάνω οικτρά να προβλέψω τους νικητές. Σημασία τελικά δεν έχει η επιλογή, αλλά η εκτέλεση της κατασκευής – και η απλούστερη στολή μπορεί να είναι αριστουργηματική και να εντυπωσιάσει, αν έχει κατασκευαστεί με προσοχή στην λεπτομέρεια. Για να δώσω ένα ακραίο παράδειγμα, η νικήτρια του Eurocosplay το 2013 υποδυόταν έναν ήρωα που ζει σε ένα κόσμο αντίστοιχο με τον δικό μας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η στολή της ήταν κατασκευασμένη με υλικά και τεχνικές ραψίματος που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Ακόμα και τα εσώρουχά της ήταν χειροποίητα, παρόλο που δεν φαινόντουσαν καθόλου!

cosplay 2

Σειρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας έχει ο Αθανάσιος Λαζάρου, νικητής του περσινού διαγωνισμού Comicdom Cosplay και 9ος στον διεθνή διαγωνισμό Eurocosplay.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τις εμπειρίες σου από τους διαγωνισμούς Comicdom Cosplay και Eurocosplay;

Αθανάσιος Λαζάρου: Και οι διαγωνισμοί ήταν φανταστικοί και έμεινα ενθουσιασμένος. Αυτός του Comicdom ήταν ο πρώτος διαγωνισμός cosplay, στον οποίο συμμετείχα – δεν ήξερα καλά-καλά τι ήταν το cosplay έως τότε. Την ημέρα του διαγωνισμού, ξόδεψα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο χώρο προετοιμασίας, ώστε να είμαι έτοιμος για την προκριματική φάση της βαθμολογίας από τους κριτές. Ήμουν απίστευτα αγχωμένος κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά ήμουν εκεί μαζί με τον κολλητό και τον ξάδερφό μου, οπότε πέρασα υπέροχα.

Το Eurocosplay ήταν κάτι το εντελώς νέο για εμένα, καθώς ταξίδεψα για πρώτη φορά στο Λονδίνο χωρίς την οικογένειά μου και πέρασα τρεις ημέρες με τον κολλητό μου και όλους τους υπόλοιπους που γνωρίσαμε εκεί. Το μέρος ήταν τεράστιο, γεμάτο με κόσμο και πράγματα που θέλαμε να δούμε. Αλλά η όλη εμπειρία ήταν λιγότερο αγχωτική, γιατί όλοι ήταν πολύ φιλικοί. Πέρασα υπέροχα και γνώρισα νέους ανθρώπους και σίγουρα είναι κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω. Αλλά την επόμενη φορά θα φρόντιζα ώστε το κοστούμι μου να είναι έτοιμο πολύ πιο πριν! Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής δεν είναι καθόλου ευχάριστες!

Θα μας πεις για τα κοστούμια, με τα οποία συμμετείχες και στους δύο διαγωνισμούς;

Α.Λ.: Το κοστούμι που έφτιαξα για το Comicdom Cosplay βασίστηκε σε αυτό του Ezio (σ.σ.: χαρακτήρας του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Assassin’s Creed), αλλά δε φτιάχτηκε με σκοπό να αποτελέσει ακριβή αντιγραφή. Ήταν το πρώτο κοστούμι που έφτιαξα σοβαρά και η πρώτη φορά που δούλεψα με δέρμα. Που πήρε περισσότερες από 300 ώρες για να το ολοκληρώσω και πολύς από αυτόν τον χρόνο ξοδεύτηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό. Έφτιαξα τα σχέδια μόνος μου και το συναρμολόγησα όσο καλύτερα μπορούσα. Ήμουν αρκετά τυχερός, ώστε να γνωρίσω έναν από τους βυρσοδέψες στο Μοναστηράκι, ο οποίος μου έδωσε συμβουλές και στην αρχή μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω κάποια από τα εργαλεία του.

Το δεύτερο κοστούμι που έφτιαξα, για τον διαγωνισμό Eurocosplay, ήταν όσο ακριβές μπορούσα να το κάνω – και πάλι βασισμένο στον χαρακτήρα του Ezio. Έραψα στο χέρι το μεγαλύτερο μέρος της δερμάτινης πανοπλίας και γενικά προσπάθησα να την κάνω όσο το δυνατόν πιο πιστή στα δεδομένα της εποχής. Έφτασα, μάλιστα, στο σημείο να κατασκευάσω τις δικές μου μπότες από την αρχή. Μου πήρε δύο ολόκληρους μήνες καθημερινής και ολοήμερης δουλειάς για να ολοκληρώσω το μεγαλύτερο κομμάτι του και έμαθα πολλά νέα πράγματα, δουλεύοντας με δέρμα και άλλα υλικά. Συνολικά, ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα.

cosplay 3

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr