ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Συνέντευξη Battle Of The Bands: Η μεγάλη σκηνή των μικρών συγκροτημάτων

0

Παρά το γεγονός ότι ο συναυλιακός χειμώνας ήταν πλούσιος και το καλοκαίρι αναμένεται καυτό (με αρκετά διεθνή ονόματα να έχουν προσθέσει την Ελλάδα στους σταθμούς της περιοδείας τους), οι μουσικόφιλοι δεν έχουν στραμμένο το βλέμμα τους αποκλειστικά στις μεγάλες σκηνές και στα γνωστά ονόματα, αλλά και σε δεκάδες μπάντες που είτε τώρα πραγματοποιούν τα πρώτα βήματά τους είτε πασχίζουν για να γίνουν γνωστές σε ευρύτερο κοινό. Και όσοι έχουν δει από κοντά τέτοιες μπάντες, μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: πως, ανεξάρτητα από το ταλέντο τους, διαθέτουν ενέργεια που σε τίποτε δεν έχει να ζηλέψει την αντίστοιχη των μεγαθηρίων της μουσικής βιομηχανίας.

Η ενέργεια αυτή μοιάζει να συγκεντρώνεται και να συμπυκνώνεται σε έναν από τους ελάχιστους διαγωνισμούς νέων συγκροτημάτων που διεξάγονται στην χώρα μας: το Battle Of The Bands, το οποίο ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και φέτος, για πρώτη φορά, κατέβηκε και στην Αθήνα. Το Battle Of The Bands είναι ένας διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν άγνωστες μπάντες της ροκ (κυρίως του φάσματος του σκληρού ήχου), με μέλη ακόμη και πιτσιρικάδες 15 χρονών! Στη Θεσσαλονίκη ήδη οδεύει προς το μεγάλο τελικό, ενώ στην Αθήνα (όπου ο διαγωνισμός διοργανώνεται στο Αn Club) μόλις ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση.

Με αφορμή τα παραπάνω, λοιπόν, μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της διεξαγωγής του Battle Of The Bands στην Αθήνα, Γιάννη Νέγρη, και μάθαμε περισσότερα για τον διαγωνισμό αυτό.

Inagreece: Tι ακριβώς είναι το Battle Of The Bands και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Γιάννης Νέγρης: Το Battle Of The Bands είναι ένας διαγωνισμός συγκροτημάτων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τότε φιλοξενήθηκε στο No Bar, ενώ η μεγάλη του επιτυχία μας “ανάγκασε” να τον συνεχίσουμε σε μεγαλύτερο χώρο. Την τελευταία διετία πραγματοποιείται στο Eightball Live Stage, το κατεξοχήν ροκ μαγαζί της πόλης, ενώ τη φετινή περίοδο μεταφέρθηκε και στην Αθήνα, στο ιστορικό An Club.

Η διαδικασία χωρίζεται στην προκριματική και στην ημιτελική/τελική φάση. Οποιοδήποτε συγκρότημα, – κυρίως νεανικό – έχει την επιθυμία να κάνει το “επόμενο βήμα” και να αποκτήσει εμπειρίες, και, προφανώς, τη φιλοδοξία να κερδίσει τον διαγωνισμό και τα αντίστοιχα δώρα, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή.

Inagreece: Προτιμώνται συγκεκριμένα είδη μουσικής;

Γ.Ν.: Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγκροτήματα της ευρύτερης rock και metal σκηνής. Μπορεί να είναι από hard/indie/alternative/stoner rock, μέχρι punk, heavy metal ή extreme metal.

Inagreece: Τι μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιος διαγωνισμός στους συμμετέχοντες, αλλά και στο κοινό που θα παρακολουθήσει τις ζωντανές εμφανίσεις;

Γ.Ν.: Για εμένα, το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στα συγκροτήματα που κερδίζουν, να ανοίξουν συναυλίες σπουδαίων διεθνών και εγχώριων ονομάτων. Το παράδειγμα των πιτσιρικάδων Embargo, οι οποίοι κατέπληξαν τα πλήθη πέρσι στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε βρίσκονται σε μεγάλες συναυλίες της πόλης, είναι η πιο τρανή απόδειξη.

Να σημειώσω, δε, ότι όλες οι μπάντες που φτάνουν στον τελικό, κερδίζουν από ένα ή περισσότερα έπαθλα, ενώ ακόμα και τα γκρουπ που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην τελευταία βραδιά έχουν κερδίσει σε εμπειρία και προβολή του ονόματός τους. Από την πλευρά του, το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους συγκροτήματα, με τα μέλη των οποίων έχει φιλικές σχέσεις, αλλά και να γνωρίσει και σχήματα τα οποία ενδεχομένως να μη γνώριζε πριν.

Inagreece: Πώς αναδεικνύονται οι νικητές; 

Γ.Ν.: Στην προκριματική φάση το εισιτήριο κερδίζεται μέσα από την ψήφο του κοινού, ενώ στην ημιτελική/τελική φάση είναι ένας συνδυασμός ψηφοφορίας του κοινού και απόφασης της κριτικής επιτροπής.

Inagreece: Τι κερδίζουν όσοι αναδειχτούν;

Γ.Ν.: Τα έπαθλα αποτελούν ηχογραφήσεις και πρόβες σε στούντιο, μουσικά όργανα, opening acts σε συναυλίες, merchandise, φωτογραφήσεις και άλλες προσφορές από τους χορηγούς του διαγωνισμού. Αλλά και, όπως ανέφερα και πριν, προβολή και εμπειρίες.

Inagreece: Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός και ποιες είναι οι ημερομηνίες της διεξαγωγής των επόμενων γύρων;

Γ.Ν.: Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του φετινού Battle Of The Bands, καθώς την Πέμπτη 16 Απριλίου πραγματοποιείται ο μεγάλος τελικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Τετάρτη 22 Απριλίου και την Τετάρτη 6 Μαΐου οι δύο ημιτελικοί στην Αθήνα, με το μεγάλο τελικό να έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 24 Μαΐου.

Inagreece: Θα διοργανωθεί και νέο Battle Of The Bands μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον; Πού μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι;

Γ.Ν.: Οι ενδιαφερόμενες μπάντες μπορούν να απευθύνονται μέσω e-mail στο [email protected], ενώ όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στα δύο επίσημα FB Groups (το http://facebook.com/groups/BattleOfTheBands.Athens για Αθήνα και το http://facebook.com/groups/jnegris για Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν αναμένουμε να πέσει η αυλαία για τον φετινό Διαγωνισμό και από τη νέα σεζόν θα έχουμε νεότερα όσον αφορά το Battle Of The Bands. Ευχαριστούμε όσες μπάντες δήλωσαν και φέτος συμμετοχή, ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να πετύχουν τα όνειρά τους!

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr