ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

To παράδειγμα της Σουηδίας εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

0

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να προσανατολίζεται προς το σουηδικό παράδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δράσεις του. Κλιμάκια του υπουργείου, άλλωστε, θα συμμετέχουν στο 1ο Συνέδριο Διαχείρισης Αποβλήτων που διοργανώνει η σουηδική πρεσβεία της Αθήνας, ενώ ο Υπουργός Αναπληρωτής, Γιάννης Τσιρώνης, συναντήθηκε χθες με την Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Αθήνα, Charlotte Wrangberg.

To συνέδριο που διοργανώνει η σουηδική πρεσβεία στις 28 Απριλίου έχει θέμα «Το σουηδικό παράδειγμα: Μετατρέποντας απόβλητα σε πόρους» και θα βασιστεί στην παρουσίαση των τρόπων που εφάρμοσαν οι σουηδικές Αρχές, προκειμένου να φτάσουν στο σημείο να επαναχρησιμοποιούν το 99% των απορριμμάτων τους. Σκοπός του, μάλιστα, είναι να έρθουν σε επαφή οι εθνικές και τοπικές αρχές και φορείς, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με τους Σουηδούς ομολόγους τους. Παράλληλα, σκοπός είναι και η προώθηση του στόχου της ευρωπαϊκής κοινωνίας της ανακύκλωσης και υλοποίησης των στόχων της ΕΕ για τα απόβλητα, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους φορείς.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και στελέχη του υπουργείου, αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός Αναπληρωτής, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, κατά την έναρξή του. Τα στελέχη του υπουργείου θα εξετάσουν, εν μέσω συζητήσεων με ομολόγους τους και ιδιωτικούς φορείς, το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και την εφαρμογή του από την Ελλάδα, ενώ θα πληροφορηθούν και για σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας απορριμμάτων, νέους εξοπλισμούς και τεχνολογίες ανακύκλωσης και βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Στη συνάντησή του, τέλος, με την Πρέσβειρα της Σουηδίας, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε χαρούμενος με την πρωτοβουλία της σουηδικής πρεσβείας και αποφασισμένος να αξιοποιήσει την εμπειρία που μπορούν να αποκομίσουν φορείς και στελέχη του υπουργείου. Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας, αξιοποιώντας τα απορρίμματα ως προϊόν. Κατέληξε, τέλος: «Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν στελέχη του Υπουργείου, ώστε να αντλήσουμε την εμπειρία και να επισπεύσουμε στην Ελλάδα την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και την αξιοποίηση των απορριμμάτων ως προϊόντων».

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr