ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Γιάννενα: Αναγκαίος ο συντονισμός και η διαχείριση των μέσων για πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών

0

αρχείο λήψηςΗ έλλειψη πόρων και η αδυναμία να βρεθούν και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενόψει την αντιπυρικής περιόδου έτους 2015.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη συνεδρίαση τέθηκαν οι άξονες δράσεις των τοπικών φορέων και από τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Όργανο εκφράστηκε η διάθεση συνεχούς συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.
Έμφαση δόθηκε στο συντονισμό και τη διαχείριση των μέσων, κυρίως εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που καταγράφονται σε υπηρεσίες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην αναγκαιότητα συντονισμού και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αναφέρθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Δημήτρης Μαυρογιώργος. «Οφείλουμε όλοι να προσέχουμε. Ως Πολιτική Προστασία στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών παρεμβαίνουμε για το συντονισμό και την παροχή υλικών και άλλων μέσω που θα ζητηθούν, για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα. Το τρίπτυχο της Πολιτικής Προστασίας είναι η πρόληψη, που αποτελεί το ‘Α και Ω’ ειδικά σε δασικές πυρκαγιές, η επέμβαση και τέλος η αποκατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία τους στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και για τη συνεργασία. Ένας κρίκος αν σπάσει, θα χαθεί αυτή η συνεργασία».
Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που η Πυροσβεστική κάνει άριστα τη δουλειά της, όπως κρίνουμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Θέλω να πω ένα μπράβο για αυτό το επίπεδο. Με άξονα την Πυροσβεστική πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι άλλοι. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και πρέπει να συντονιστούμε. Ξέρετε ότι πόροι δεν υπάρχουν. Αυτό πρέπει να το έχουμε σαν πυξίδα και με βάση αυτό να δρούμε. Όλοι μαζί βοηθούμε στα δύσκολα, ανεξάρτητα από το που ανήκουν οι αρμοδιότητες. Όταν πάμε για ένα κοινό σκοπό, θα πρέπει να είναι κοινά και τα μέσα. Τα τελευταία χρόνια δεν μιλάμε για τα εναέρια μέσα και κυρίως για τα ελικόπτερα τύπου Έρικσον, γιατί ανεβάσαμε και εμείς το δικό μας επίπεδο. Ξέρω ότι αν όλοι μαζί αποφασίσουμε να λύσουμε θέματα, θα το κάνουμε. Η Πολιτική Προστασία έχει δώσει εντολή πως ότι χρειαστεί στη δύσκολη στιγμή, θα γίνει. Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνεργασία τόσο στην θερινή όσο και στη χειμερινή περίοδο».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί σε πλήρη συνεργασία με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Δασαρχεία για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην παραμεθόριο.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν και παρενέβησαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Ι. Φωστιέρης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων κ. Γ. Χαβέλας, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου, Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκος, Μετσόβου κ. Κ. Τζαφέας, Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης, οι αντιδήμαρχοι των Δήμων Ιωαννιτών κ. Δ. Νάστος,, Β. Τζουμέρκων κ. Ν. Βαΐτσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας Γ. Ρόμπολος, εκπρόσωπος του Δήμου Δωδώνης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ιωάννης Καραμπίνας και Περικλής Βασιλάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Ζάψας και εκπρόσωποι άλλων Υπηρεσιών, Φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων.

About Author

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr