ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κραυγές απόγνωσης από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού!

0

Οι ασθενείς προαναγγέλλουν απεργία πείνας ή ακόμα και αυτοκτονίες: χρησιμοποιούν το μόνο εναπομείναν όπλο πάλης – την ίδια τους τη ζωή. Οι εκκλήσεις, οι απαιτήσεις, οι διεκδικήσεις τους, έρχονται στη δημοσιότητα μόνο μέσω του λογαριασμού τους στο twitter, @kolastirio, αφού όποιος άλλος τρόπος επικοινωνίας με φορείς, ΜΜΕ ή ακόμα και ιδιώτες εκτός του νοσοκομείου, είναι αυστηρά περιορισμένος έως και αδύνατος.

Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τον θάνατο του κρατούμενου που πέθανε, στις 14 Μαρτίου, περιμένοντας να τον μεταφέρουν σε κάποιο νοσοκομείο.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν προβλέπει ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, όπως δεσμεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης στις 6 Μαρτίου. Μετά από καταγγελίες των κρατουμένων για θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν λόγω αδυναμίας του Μεταγωγών να τους μεταφέρει όπου μπορεί να παρασχεθεί απαραίτητη και κατεπείγουσα αρωγή (π.χ. χημειοθεραπείες στους καρκινοπαθείς) συνεχίζει να μην υπάρχει καν ασθενοφόρο σταθμευμένο στο χώρο του νοσοκομείου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι προϋποθέσεις όμως για απόλυση των χρόνια πασχόντων που τίθενται από το νέο νομοσχεδίου του κ. Παρασκευόπουλου, βρίσκουν κάθετα αντίθετους τους ασθενείς και αποτελούν την αφορμή του απελπισμένου ξεσπάσματός τους. Ενώ το νομοσχέδιο λέγεται πως προσβλέπει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και έχει ανθρωπιστικό πρόσημο, πρακτικά περιπλέκει την κατάσταση και καταντά επιβλαβές για μέρος των ασθενών: θέτει πολύ συγκεκριμένους όρους έκτισης μέρους της ποινής και αναφέρεται σε συγκεκριμένες ασθένειες ή συγκεκριμένα ποσοστά αναπηρίας που πρέπει να συντρέχουν ως λόγοι για την αποφυλάκιση. Ως εκ τούτου είναι ανελαστικό, περιορίζοντας τον αριθμό των πασχόντων που δικαιούνται απόλυση.

Επιπλέον, εξισώνει με τους υγιείς κρατούμενους, όσους ασθενείς δεν τηρούν τα εν λόγω κριτήρια για να υπάγονται στις διατάξεις του. Έτσι τελικά αριθμούμε κρατούμενους που ενώ θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν για λόγους υγείας με τον προηγούμενο νόμο, τώρα αυτό αποκλείεται, και η μόνη αρωγή που τους δίνεται είναι η παραμονή τους στο νοσοκομείο – «κολαστήριο», όπως οι ίδιοι το αποκαλούν· πρακτικά αποκλείεται η παροχή περίθαλψης που κανονικά προβλέπεται, αφού τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει λόγω έλλειψης μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και εξαιτίας δυσχέρειας ή παντελούς αδυναμίας μεταφοράς τους σε άλλες δομές.

Η προαναγγελία αυτοκτονιών και απεργίας πείνας από ανθρώπους που απειλείται η ζωή τους, περνά το όριο της απελπισίας και αποτελεί τραγικό- παράδοξο:

Ο μόνος τρόπος που έχει απομείνει σε αυτούς τους ανθρώπους να προασπίζονται το δικαίωμά τους στη ζωή – είναι να τη θέσουν σε άμεσο κίνδυνο. Ο μόνος τρόπος διεκδίκησης της ζωής, είναι αυτός που μπορεί να τους εξοντώσει φυσικά. Πρόκειται για ακραία επαναστατική πράξη: Μπροστά στο αναπόδραστο της φυσικής εξόντωσής του- το ίδιο το υποκείμενο διεκδικεί την κυριότητά του επ’ αυτής.

kolasthrio_1a

«ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ @kolastirio ·

ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ-ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ»

Γεωργία Μελίδου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr