ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας: «Το πρόγραμμά μας θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας»

0

Την αποφασιστικότητά του για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ «μέχρι κεραίας» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος».

«Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας (…). Τα νομοσχέδια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτα και θα κατατεθούν στη Βουλή άμεσα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι θεσμοί έχουν ενημερωθεί και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις προτάσεις τους αλλά «στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός ψήφισε, εξέλεξε κυβέρνηση να κυβερνά».

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού. Αν νομίζουν λοιπόν ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι αλλά θα τους απογοητεύσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους κυρίους Σουλτς και Γιούνκερ «βρέθηκαν πολλά σημεία συνεννόησης πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία». «Δεν σας κρύβω, ωστόσο, ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στη διαρκή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους μας όσο ακόμη υπάρχουν αδιάλλακτες φωνές μέσα στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι οι όποιες δυσκολίες δεν οφείλονται σε «έλλειμμα συνεννόησης» αλλά σε «στρατηγική πολιτική αντίθεση», καθώς ορισμένοι επιμένουν στην «αποτυχημένη συνταγή» των προγραμμάτων λιτότητας. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει».

Η αναγνώριση ότι η πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει αποτύχει είναι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το «κλειδί για να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι παρά την ύπαρξη δυνάμεων στην Ευρώπη «που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου», εκείνος αισιοδοξεί ότι «δεν θα το επιτρέψουν οι σώφρονες πολιτικές δυνάμεις».

Όσον αφορά τα σενάρια περί μη καταβολής μισθών και συντάξεων ή κουρέματος καταθέσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ούτε γι’ αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών. Και καμία απειλή για τις καταθέσεις». Άφησε υπόνοιες ότι τέτοια σενάρια καλλιεργούνται από δυνάμεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που έχουν «υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα» και κάλεσε το λαό «να παραμείνει ψύχραιμος».

Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικού σεναρίου εάν οι εταίροι δεν ξεσφίξουν τη «θηλιά» της χρηματοδότησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητά του ότι το θέμα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή «και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής».

Ακόμα, απέρριψε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη είναι ακόμα νωπή. Έστειλε, τέλος, μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης, «ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το Παλάτι».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr