ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αποσυνδέεται η οικονομική ανάπτυξη από τις εκπομπές ρύπων

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Πρακτορείου Ενέργειας (ΙΕΑ), η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2014 δεν είχε ως αποτέλεσμα παράλληλη ανάπτυξη των εκπομπών ρύπων. Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, δήλωσαν πως πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που η παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε, χωρίς να παρασύρει μαζί της τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Έως και το 2014, λοιπόν, τα στοιχεία που είχαμε μας ανάγκαζαν να συνδέσουμε την οικονομική ανάπτυξη με την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, είναι απόλυτα λογικό. Η ανάπτυξη έρχεται μέσω της βιομηχανίας, του τομέα αυτού που ευθύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι δύο τομείς, όμως, διαχωρίζονται πλέον, όπως μας αποδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Πρακτορείο Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, αν και η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 3% το 2014, σε σχέση με το 2013, τα επίπεδα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν σταθερά, στους 3.2 δις τόνους.

Τα νέα αυτά δεδομένα οφείλονται σε ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στο 2014. Η Κίνα, για παράδειγμα, η χώρα με την πλέον ρυπογόνα βιομηχανία, στράφηκε σε μεγαλύτερο βαθμό προς την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, και οι χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προχώρησαν σε προόδους στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας και των ανανεώσιμων πηγών. Και στις ΗΠΑ, όμως, γίνεται φανερή η τάση της ενεργειακής αυτονομίας, καθώς πολλές βιομηχανίες κατορθώνουν να δημιουργήσουν τα δικά του δίκτυα ενέργειας, βασιζόμενες σε ανανεώσιμες πηγές. Όσον αφορά στην πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση ζήτησης του φυσικού αερίου. Τέλος, το δικό τους λιθαράκι έβαλαν και οι νόμοι που προωθούν την «καθαρότερη» μετακίνηση, δίνοντας κίνητρα για εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών στα αυτοκίνητα.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr