ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Οικολογικό εισιτήριο: Με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος

0

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, είδε με ιδιαίτερα θετική ματιά την πρόταση του οικολογικού εισιτηρίου, όπως ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας «Οικολογικό Εισιτήριο», Δημήτρη Νιάτσικα.

Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση προώθησης της ανακύκλωσης, η οποία ζητά από τους πολίτες να «πληρώνουν» την είσοδό τους σε πολιτιστικά δρώμενα με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως κουτάκια αλουμινίου, χαρτί και γυαλί. Αναλυτικότερα, το οικολογικό εισιτήριο αποτελεί μια πρακτική που κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη χώρα μας, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα – οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μια εκδήλωση και οι υπεύθυνοι συγκεντρώνουν ανακυκλώσιμα υλικά.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό, ενώ δεν απουσιάζουν ούτε από την Ελλάδα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη πρακτική κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ξεκίνησε δειλά-δειλά, αρχικά σε εκδηλώσεις που σχετίζονταν με το περιβάλλον (όπως εκθέσεις γλυπτών από ανακυκλώσιμα υλικά), και επεκτάθηκε σε μουσικές συναυλίες και αλλού.

Το οικολογικό εισιτήριο, βέβαια, δεν αφορά αποκλειστικά σε συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα. Σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού, όπως το Σίδνεϊ της Αυστραλίας και το Πεκίνο στην Κίνα, έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης που ανταμείβουν τους ευσυνείδητους πολίτες με εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, μάλιστα, οι δημοτικές Αρχές της Λάρισας ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μια αντίστοιχη ιδέα, με «έξυπνους» κάδους που θα εκδίδουν κουπόνια για δημοτικές υπηρεσίες και δομές.

Η ιδέα της ανταμοιβής για την ανακύκλωση, λοιπόν, δεν αποτελεί κάτι νέο. Ωστόσο, η υιοθέτηση του οικολογικού εισιτηρίου και παρόμοιων μεθόδων από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποτελέσει ένα νέο βήμα για τη χώρα μας, αν όντως πραγματοποιηθεί. Ο κ. Τσιρώνης, άλλωστε, χαρακτήρισε την ιδέα ως «μια έξυπνη, μηδενικού κόστους, προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση» και ανέφερε πως την είδε με ιδιαίτερα θετική ματιά, καλώντας και τους πολίτες να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Από την άλλη, όμως, δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή υιοθέτηση μέτρου.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr