ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Corriere de la Serra: «Όπως και να το ονομάσετε, το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ»

0

Με σημερινό δημοσίευμά της, η ιταλική εφημερίδα Corriere de la Serra επανέρχεται στο θέμα που προέκυψε μετά τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Ο Ντανίλο Τράινο, ο δημοσιογράφος που υπέγραφε τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη χθες, φέρεται να απαντά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ που μιλούσε για «κιτρινισμό ολκής» από πλευράς της εφημερίδας και για διαστρέβλωση των λεγομένων του υπουργού. Ο Τράινο με σημερινό του άρθρο στην Corriere παραδέχεται βέβαια εμμέσως πως η αναφορά στο νόμισμα ήταν ερμηνεία της εφημερίδας: «Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες με τον Βαρουφάκη άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχτεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα “όχι” των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα “ευρώ ναι/ευρώ όχι”. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».

corriere_della_sera_Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ουδέποτε αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, καθώς το αντικείμενο ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος θα αφορούσε «προφανώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή η Άγγελα Μέρκελ, σε σημερινή της συνέντευξη στο Τόκιο, όταν ρωτήθηκε για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «Grexit», όπως έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο, απάντησε: «Το έχω πει επανειλημμένως, και μπορώ να το πω και πάλι εδώ, ότι πολιτικός μας στόχος είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Έχουμε εργασθεί γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια». Παράλληλα όμως τόνισε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου εξαρτάται και από την ετοιμότητα της Ελλάδας για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και άλλων δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι «ως προς αυτό, είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο».

Εν τω μεταξύ, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup που πρόκειται να διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, φαίνεται ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται πάλι σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ, σημείωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν πλήρη και ολοκληρωμένα και τόνισε ότι η εφαρμογή τους θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε δε πως δεν προβλέπεται εκταμίευση της δόσης μέσα στο Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup φαίνεται ακόμα να επισημαίνει την ανάγκη παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Απαντώντας στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» αλλά «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα».

Ακόμα, σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντίς Ντομπρόβσκις είπε ότι δεν αναμένει από το σημερινό Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την ελληνική βουλή και μετά να εφαρμοστούν πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Καμπέτερ, δηλώνοντας πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα. Επισήμανε ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των Ελλήνων.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr