ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στο 40% η δέσμευση της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων

0

Με το βλέμμα στη Συνδιάσκεψη του Παρισιού, η οποία πραγματοποιείται τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για δέσμευση μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, έως το 2030.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και κατέληξαν σε συμφωνία, καταθέτοντας τη δέσμευση για μείωση των ρύπων στον ΟΗΕ, μέσω του αρμόδιου για το κλίμα Επιτρόπου, Miguel Arias Canete. Η συγκεκριμένη δέσμευση θα περιληφθεί στο Πρωτόκολλο που θα υπογραφεί στο Παρίσι.

Η συμφωνία για τη μείωση των ρύπων, τελικά, δεν ξεπέρασε το 40%, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύματα ήθελαν την Ε.Ε. να καταλήγει σε υψηλότερα επίπεδα, της τάξης του 60%. Τα νέα δεδομένα, λοιπόν, θα αναγκάσουν τις χώρες που συμμετέχουν σε συνολική μείωση 40%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2030.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, Miguel Arias Canete, η συμφωνία μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες δεν ήταν εύκολη. Βασικό «αγκάθι» στη συμφωνία ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι οικονομικές προεκτάσεις. Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι υπουργοί Περιβάλλοντος έφτασαν σε συμφωνία, στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν των μέτρων που απαιτείται να ληφθούν. Και πλέον, το μόνο που μένει είναι να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα που θα συμμετέχει στην προσπάθεια μείωσης των ρύπων, με τελική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Η Ευρώπη, τέλος, ευθύνεται για το 9% των συνολικών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Πρώτη σε αυτόν τον τομέα είναι η Κίνα, υπεύθυνη για το 25%, η οποία δεσμεύεται για σταθεροποίηση των επιπέδων ρύπων, και δεύτερες οι ΗΠΑ, υπεύθυνες για το 12%, οι οποίες δεσμεύονται για μείωσή τους κατά 26-28%.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr