ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας ρύπανσης στο Έβερεστ;

0

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, το Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρύπανσης – όχι τόσο από σκουπίδια και κάθε είδους απορρίμματα, αλλά από τα περιττώματα των ορειβατών και τον οδηγών που το επισκέπτονται σε ετήσια βάση!

Ο Ang Tshering, επικεφαλής του συνδέσμου ορειβασίας του Νεπάλ, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πως τα ανθρώπινα περιττώματα ρυπαίνουν το Έβερεστ και απειλούν με μόλυνση και επιδημίες στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, περισσότεροι από 700 άνθρωποι, οι οποίοι επισκέπτονται το Έβερεστ, κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που μπορούν να αναρριχηθούν σε αυτό, είναι υπεύθυνοι για μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων που μολύνουν τις πλαγιές του.

Ο Tshering, μάλιστα, δήλωσε πως οι Αρχές του Νεπάλ δεν έχουν λάβει κανένα απολύτως μέτρο για το πρόβλημα και πως πρέπει να ενεργοποιηθούν σύντομα, προκειμένου να παραμείνουν καθαρές οι πλαγιές της κορυφής. Οι μόνες τουαλέτες που βρίσκονται στο Έβερεστ, άλλωστε, είναι τοποθετημένες στους πρόποδες – τα τέσσερα καταφύγια που μεσολαβούν ανάμεσα στο κεντρικό καταφύγιο και την κορυφή διαθέτουν σκηνές και εξοπλισμό, αλλά όχι τουαλέτες. Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον Tshering, είναι να έχουν συγκεντρωθεί, θαμμένοι στο χιόνι, τόνοι περιττωμάτων, από το 1953, όταν ο Edmund Hilary κατέκτησε την κορυφή του, έως σήμερα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Αρχές του Νεπάλ δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για το πρόβλημα. Ωστόσο, έχουν φροντίσει από πέρσι να ελέγουν με αποτελεσματικότερο τρόπο τα σκουπίδια που πετά κάθε ορειβάτης στο βουνό. Αναλυτικότερα, κάθε επισκέπτης του Έβερεστ είναι αναγκασμένος να μεταφέρει μαζί του, κατά την επιστροφή, οχτώ κιλά απορριμμάτων (όσο, δηλαδή, υπολογίζεται πως πετά κατά τη διάρκεια της ανάβασής του), ειδάλλως θα χάνει την εγγύηση των 4.000 δολαρίων που έχει καταθέσει.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr