ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Μπαράζ νομοσχεδίων από την κυβέρνηση

0

Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, γίνεται πράξη αυτή την εβδομάδα με την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων στη Βουλή τα οποία αναφέρονται στους πρώτους πυλώνες των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα αφορά το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, το οποίο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης στον Real FM αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν συνεχίζει τα μνημόνια. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης σε 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο καθώς και πρόβλεψη για τον περιορισμό των εξώσεων που αυξήθηκαν κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως και 50.000 ευρώ. Όπως είχε επισημάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, στο ίδιο νομοσχέδιο «επανέρχεται – και μάλιστα αναδρομικά – το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ. Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές».

Επίσης, την εβδομάδα αυτή θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους». Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Πέραν αυτών, την Πέμπτη 5 Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας ενώ δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, μέσα στη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια ώστε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr