ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Νέους νόμους για τα μεταλλαγμένα ζητούν Βρετανοί βουλευτές

0

Μετά τους νέους νόμους που ανακοίνωσε η Ε.Ε., οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη εξουσία αποφάσεων για τις γενετικά τροποποιημένες σοδειές στα κράτη-μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να προσαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο στα μέτρα του. Ήδη, μάλιστα, πολλοί βουλευτές ζητούν σημαντικές τροποποιήσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, οι υπάρχοντες νόμοι της Ε.Ε. παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες, καθώς βασίζονται στο αξίωμα ότι οι γενετικά τροποποιημένες σοδειές κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους από τις φυσικές – κάτι που, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η ίδια επιτροπή, λοιπόν, ζητά νόμο που να κατηγοριοποιεί κάθε είδους σοδειά με τα χαρακτηριστικά της και όχι με τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργείται.

Οι Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε ριζοσπαστικές αλλαγές στους ισχύοντες νόμους, επικαλούμενοι «την ανάγκη να ταΐσουμε έναν αναπτυσσόμενο πληθυσμό, χρησιμοποιώντας μειωμένους πόρους». Κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει με τους σημερινούς νόμους, οι οποίοι παραμένουν, σύμφωνα με τους ίδιους, εκτός πραγματικότητας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Andrew Miller, δήλωσε σχετικά: «Η αντίθεση στις γενετικά τροποποιημένες σοδειές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βασίζεται σε αξίες και πολιτικές και όχι στην επιστήμη. Τα επιστημονικά στοιχεία, άλλωστε, καταδεικνύουν πως οι γενετικά τροποποιημένες σοδειές δεν κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον, από ότι οι αντίστοιχες συμβατικές».

Με λίγα λόγια, ο κ. Miller θεωρεί πως τα αυστηρά μέτρα που έχει υιοθετήσει έως σήμερα η Ε.Ε. (και τα κράτη-μέλη της) περιορίζουν μια λύση και όχι ένα πρόβλημα. Και, αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν χαθεί μεγάλες ευκαιρίες έρευνας και ανάπτυξης για την Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο διευθυντής του Soil Association, από την άλλη, του οργανισμού που διεξήγαγε σχετικές έρευνες για λογαριασμό της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, επέμεινε ότι οι γενετικά τροποποιημένες σοδειές μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο Peter Melchett ανέφερε πως οι έρευνες που διεξήχθησαν οδήγησαν σε συμπεράσματα πως τα μεταλλαγμένα θα επηρέαζαν αρνητικά τις καλλιέργειες, την πανίδα και την χλωρίδα, αλλά η Επιτροπή, παρά την επιμονή της στα επιστημονικά στοιχεία, αμέλησε να αναφέρει κάτι σχετικό.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr