ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ποια είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (μέρος Α)

0

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αριθμεί 149 βουλευτές. Οι πέντε εκλέχθηκαν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας, ενώ οι υπόλοιποι 144, από τις εκλογικές περιφέρειες. Οι βουλευτές του ψηφοδελτίου επικρατείας, Αθηνών (Α’ και Β’) Πειραιώς (Α’ και Β’), καθώς και Αττικής, είναι οι εξής:

Ψηφοδέλτιο επικρατείας:

Τσουκαλάς Κωνσταντίνος: Γεννηθείς στην Αθήνα, το 1937. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι μεταπτυχιακές σπουδές του επικεντρώθηκαν στην Φιλοσοφία, το Δίκαιο και την Κοινωνιολογία. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε  Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Παρισίων, Princeton, Nέας Υόρκης, της Πόλεως του Μεξικού, καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κοινωνική Ανάπτυξη και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και μέλος του ερευνητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης. Από το 2000 είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Δεν είχε πολιτευθεί ποτέ, μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές του 2015, όταν και τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη.

Αντωνοπούλου Ουρανία:  Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκονται η πολιτική της απασχόλησης, η ισότητα των φύλων και η πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας.

Σκουρλέτης Πάνος: Σπούδασε Οικονομικά, στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Από το 2012, είναι Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος καθώς επίσης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα.

Κυρίτση Αγλαΐα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών D.E.A. στο Πανεπιστήμιο AIX En PROVENCE (Γαλλία), με εξειδικευμένα μαθήματα δημοσιογραφίας STAGE στο παν/μιο του ΑΙΧ En PROVENCE. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά. Η ενεργός συνδικαλιστική, πολιτική και κοινωνική της δράση, ξεκίνησε από τα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια. Ως δημοσιογράφος, εργάσθηκε στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στο 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM, στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ-1 και αργότερα στην ΕΡΤ. Με το «μαύρο» στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, πέρασε στην τηλεοπτική ελληνική ιστορία με το «δελτίο ειδήσεων του δρόμου», που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα με φόντο τους άνδρες των ΜΑΤ και το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τόσκας Νικόλαος: Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1952. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, για περισσότερα από 30 χρόνια, σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου, της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε από το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.  Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με τον βαθμό του υποστράτηγου, αποστρατεία η οποία είχε σχέση με τα εθνικά του φρονήματα, όπως ισχυρίστηκε. Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας, ενώ διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων από όπου και παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011. Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2015, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.

Α’ Αθηνών:

Τσίπρας Αλέξιος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Όπως είναι γνωστό, ανέπτυξε πολιτική δράση, από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού. Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α’ Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο του 2013, μετά τη διάλυση του ΣΥΝ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και 149 έδρες. Ο Τσίπρας, συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου.

Κωνσταντοπούλου Ζωή: Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1976. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής , ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, με μέλη ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 εξελέγη βουλευτής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Α’ Αθήνας, λαμβάνοντας 11.727 σταυρούς προτίμησης (πρώτη από τους υποψηφίους του κόμματός της). Στις εκλογές του 2015, εξελέγη και πάλι πρώτη στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, με 42.945 σταυρούς. Σήμερα, είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Σακελλαρίδης Γαβριήλ: Γεννηθείς το 1980, Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης. Η συμμετοχή του στην οργανωμένη πολιτική, ξεκίνησε, το 1999, όταν γράφτηκε στη Νεολαία Συνασπισμού. Διατέλεσε μέλος της γραμματείας της Νεολαίας και γραμματέας του Συνασπισμού Νέας Σμύρνης. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2012 στη Β’ Αθηνών, όπου δεν κατάφερε να εκλεγεί. Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, στις εκλογές του 2014. Από τον Ιανουάριο 2015, τελεί υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ είναι και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών.

Βούτσης Νίκος: Γεννήθηκε το 1951. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, στο ΕΜΠ.  Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93. Εξελέγη, για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων στην Αυγή, την Εποχή, τα Νέα, το Μετρό κ.ά.

Φίλης Νίκος: Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος και από το 2008 διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή» και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινήματα της νεολαίας και τους δημοκρατικούς αγώνες, διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στους αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της Συγκλήτου. Συμμετείχε σε κινήσεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, σε οικολογικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κινήσεις Αλληλεγγύης για τους μετανάστες. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Φλάς, Πόλις, Βήμα FM και ΕΡΑ 4. Άρθρα του για την Αριστερά, την πολιτική και τα δικαιώματα έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Επικαιρότητα» και «Η Εποχή» καθώς και στα περιοδικά «Αντί» και «Ο Πολίτης». Υπήρξε συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου (έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Ασχολήθηκε με την ιστορία των φοιτητών κατά τον Μεσοπόλεμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Β’ Αθηνών:

Βαρουφάκης Γιάνης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών). Είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, καθώς και «Economist-in-residence» στην εταιρεία Valve Corporation, στο Σιάτλ. Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 135.000 σταυρούς). Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών.

Δραγασάκης Γιάννης: Γεννήθηκε στο Λασίθι, το 1947. Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Ήταν Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα. Στις αντίστοιχες εκλογές του 1998, 2007 και Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής της Β’ Αθηνών. Το 2004 αντικατέστησε ως επιλαχών την Μαρία Δαμανάκη μετά την παραίτησή της.

Κουρουμπλής Παναγιώτης: Γεννηθείς το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας. Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (E.A.W.C.) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαλαβάνη Νάντια: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, το 1954. Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ). Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α.ν.509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974. Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη). Έκτοτε και μέχρι το 2007, που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη, συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική). Εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχθηκε τη 17η Ιουνίου 2012. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74 και της Δημοτικής Κίνησης Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι. Είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).

Στρατούλης Δημήτρης: Γεννήθηκε το 1958, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε Νομική και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς επίσης μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της. Μέλος – ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ – στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την ανεργία και την επαγγελματική κατάρτιση). Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του, το 1991. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πριν από το 1991. Έχει εκλεγεί ως βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012[1] και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών[2]. Τις 16 Δεκεμβρίου 2012 δέχτηκε επίθεση από αγνώστους κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ-Ατρόμητος στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι τον χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ιατρείο του σταδίου. Κατηγόρησε ότι οι άγνωστοι που του επιτέθηκαν ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, δήλωση για την οποία και μηνύθηκε από τη Χρυσή Αυγή ως συκοφαντική δυσφήμιση. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα 2015.

Χουντής Νίκος: Γεννήθηκε το 1953, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, τελείωσε το Γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής και σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές). Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991. Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος. Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009.

Παππάς Νίκος: Ο Νίκος Παππάς είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού  και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της ΚΠΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού. Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Ν. Παππάς  επέστρεψε από τη Γλασκόβη της Σκοτίας όπου εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, όταν τον κάλεσε κοντά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσακαλώτος Ευκλείδης: Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Καθηγητής Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός (εκδόσεις ΚΨΜ).

Δημαράς Γεώργιος: Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1944. Τελείωσε το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο στην Πλάκα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως δημοσιογράφος έχει εργαστεί σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ το χρονικό διάστημα 1994-1996 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Συγκεκριμένα, έχει εργαστεί στις εφημερίδες: Αθηναϊκή, Εξπρές, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, τα Νέα καθώς και σε πολλά εβδομαδιαία και μηνιαία περιοδικά. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς: Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. («Ρεπόρτερς»), MEGA («Πρωινό Παράθυρο»), Ε.Ρ.Τ.1 (Τρεις στον αέρα) Κανάλι 5, ALTER, ALPHA, EXTRA 3. Στους ραδιοφωνικούς σταθμούς: SKY, FLASH και PLANET. Επίσης, συμμετείχε σε πολλά πανεπιστημιακά συνέδρια και ημερίδες σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον τρόπο λειτουργίας τους στην νέα τεχνολογική εποχή. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1996 και επανεξελέγη το 2004, το 2007 και το 2009. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων. ‘Eχει μετάσχει στις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, στην Ειδική Επιτροπή για την κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα ναρκωτικά, καθώς και στις Επιτροπές Οικονομικών της Βουλής και Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Μπαλάφας Ιωάννης: Σπούδασε και εργάσθηκε ως πολιτικός μηχανικός. Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Από τους βασικούς συντελεστές των προγραμματικών επεξεργασιών του κόμματος του. Από σπουδαστής στην Αριστερά, στη Νεολαία Λαμπράκη. Στη δικτατορία, μέλος του Ρήγα Φεραίου, δικάστηκε και εξορίστηκε. Στο ΚΚΕ από το 1974 έως τη διάσπαση του 1991. Διαμορφώθηκε από τη γέννηση του στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, την ηπειρώτικη-τζουμερκιώτικη καταγωγή του, τα χρόνια που έζησε ως παιδί και έφηβος στη Ζάκυνθο, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην «Αυγή» και άλλα έντυπα της Αριστεράς.

Ξυδάκης Νίκος: Γεννήθηκε το 1958, στον Πειραιά. Πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982), στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνα την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001) και ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992). Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς. Το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλετής με το ΣΥΡΙΖΑ. Και το 2015 εκλέχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών.

Φωτίου Θεανώ: Γεννηθείς στην Αθήνα, το 1948. Αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και DEA στην αστική γεωγραφία στο Παρίσι. Είναι αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΕΜΠ. Εργάστηκε στο πρωτόγνωρο πεδίο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιούργησε ο Ελληνικός λαός για να επιβιώσει και να αντισταθεί. Υπήρξε Συντονίστρια προγραμμάτων Erasmus και Socrates, συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία. Εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας). Κατέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ερευνήτρια σε 4 τομείς : Αστικός σχεδιασμός, κατοικία και αστική πολυκατοικία. Σχεδιασμός ιστορικών κελυφών. Διδακτική μεθοδολογία. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012.

Κατριβάνου Βασιλική: Γεννήθηκε το 1967, στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία και επίλυση συγκρούσεων στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ (Portland State University, Process Work Institute). Δουλεύει ως ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια στην επίλυση συγκρούσεων. Aπό το 2006 δουλεύει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και συντονίζει σεμινάρια με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και νέους σχετικά με το Κυπριακό και με ζητήματα φύλου. Έχει δουλέψει με ΜΚΟ στο Μoντερέυ και στην Τσιάπας του Μεξικού, καθώς και στην Παλαιστίνη, σε θέματα ενδυνάμωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Έχει επίσης δουλέψει με εκπαιδευτικούς και εφήβους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, καθώς και σε σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων και για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας του ΚΕΔΕ. Συμμετέχει σε προγράμματα ενίσχυσης και ενδυνάμωσης μεταναστών (Mosaic, Bαβέλ).  Συμμετείχε στις Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών και κατόπιν σε πρωτοβουλίες για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, το αντιρατσιστικό και το φεμινιστικό κίνημα. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012.

Καφαντάρη Χαρά: Γεωλόγος, πτυχιούχος του ΑΠΘ, συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας. Με ενεργό συμμετοχή από τα μαθητικά χρόνια στο αριστερό κίνημα της χώρας, στο συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζών, δραστήριο μέλος κοινωνικών κινημάτων και κινημάτων Πόλης, με ιδιαίτερη δράση στο περιβαλλοντικό πεδίο. Βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, με πλούσια και πολύπλευρη κοινοβουλευτική δράση εστιασμένη στο Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή, τη Διαχείριση Απορριμμάτων, την Προστασία των Ζώων, καθώς και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις τρεις τελευταίες Διεθνείς Συνδιασκέψεις για το κλίμα του ΟΗΕ: στη Ντόχα, τη Βαρσοβία και πρόσφατα στη Λίμα του Περού. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των Τμημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Σωμάτων Ασφαλείας και Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Βίτσας Δημήτρης: Ο Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών και από τον Φεβρουάριο είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ Α.Ε. και της LEFT MEDIA A.E. Το 1974 εντάχθηκε στη ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο. Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυση του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας ως τον Απρίλιο 2009. Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχθηκε Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ, θέση στην οποία παρέμεινε έως την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ τον Ιούλιο του 2013. Τον Ιούλιο 2013 εκλέχθηκε στην θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυλωνίτου Ελένη: Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1958. Το 1980 αποφοίτησε από τα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποσύρθηκε από την αγωνιστική κολύμβηση γιά να συνεχίσει τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε Master of Science στη φυσική αγωγή το 1983 και διδακτορικό PhD στην εργοφυσιολογία, με δεύτερη ειδικότητα την ενδοκρινολογία και βιοχημεία της άσκησης το 1988. Το 1988 ανέλαβε θέση ερευνήτριας εργοφυσιολόγου στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ, στην οποία έμεινε μέχρι το 2013. Ακόμα κατείχε τις εξής συμβουλευτικές και διδακτικές θέσεις. Από το 2001 ως το 2008 διατηρούσε την τακτική εβδομαδιαία αθλητική στήλη «Η ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» στην εφημερίδα «Η Αυγή». Το 2001 και 2002, παρουσίαζε την εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή  «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ» στο τοπικό κανάλι της Αθήνας SEVEN. Στα φοιτητικά της χρόνια τη δεκαετία του 1970, ήταν μέλος της Πανσπουδαστικής Σ. Κ. Το 1989 έγινε μέλος του ενιαίου Συνασπισμού, μετέχοντας στο αθλητικό τμήμα. Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό το 1991, παρέμεινε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Tο 1996 ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας. Το 2000 εκλέχτηκε στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Το 2002, ήταν υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του Μανώλη Γλέζου. Το 2004, υποστήριξε τη συμμετοχή του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια χρονιά ήταν πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2006 και το 2010, ήταν υποψήφια δήμαρχος στο Γαλάτσι, επικεφαλής της Αριστερής Δημοτικής Κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ. Και τις δύο φορές εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος. Στις δύο θητείες της δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα για την αποτροπή της μετατροπής του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο. Το 2012, έθεσε πάλι υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Ιουνίου ήταν πρώτη επιλαχούσα. Τον Μάρτιο 2014, μετά την παραίτηση της Ρένας Δούρου από το κοινοβούλιο για να διεκδικήσει τη θέση Περιφερειάρχη Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ανέλαβε την βουλευτική της έδρα. Επίσης, είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Καββαδία Αννετα: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966, με καταγωγή από την Κέρκυρα. Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με πολυετή παρουσία στον ηλεκτρονικό  και τον έντυπο Τύπο και έντονη συνδικαλιστική δράση. Πολιτική συντάκτρια στην ΕΡΤ, συμβασιούχος επί 20 χρόνια. Μετά το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση  δεν επιδίωξε να ενταχθεί στα μεταγενέστερα μορφώματα. Έχει, επίσης, εργαστεί στα περιοδικά ΑΝΤΙ και ΕΠΙΚΑΙΡΑ, στο Ρ/Σ PLANET, στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και τελευταία στο STAR.

Ήσυχος Κώστας: Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, το 1957. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό, μαθητικό και νεολαιίστικο κίνημα της Αργεντινής. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1980 μετά τις σπουδές του στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στον Καναδά. Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου διετέλεσε συνδικαλιστής και αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ. Το 2006 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους δολοφονημένους και εξαφανισμένους αγωνιστές ελληνικής καταγωγής από τις χούντες της Αργεντινής και της Χιλής. Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Σωμάτων Ασφαλείας.

Παναγούλης Στάθης: Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1946. Είναι αδελφός του αγωνιστή της Δημοκρατίας και πολιτικού Αλέκου Παναγούλη. Κατάγεται από την Λευκάδα και την Λάμπεια (Δίβρη) Ηλείας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη (Ιούνιος 1967) και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Με την αποφυλάκισή του, δραπέτευσε στην Ιταλία, όπου εντάχθηκε στην οργάνωση Ελληνική Αντίσταση, που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Αλέκος Παναγούλης. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε για δεύτερη φορά το 1972, όταν και είχε εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα. Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Β’ Αθήνας (39.351 σταυροί προτίμησης) και επανεξελέγη το 1981 (47.500 σταυροί). Και στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις κατατάχθηκε δεύτερος ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, πίσω από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Μετείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 ως Υφυπουργός Εσωτερικών, θέση που κράτησε ως τις 31 Αυγούστου 1982, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 1982 διαγράφηκε από το κόμμα και παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής. Στις 14 Μαρτίου 1984 ίδρυσε δικό του κόμμα, την ΕΣΠΕ (Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας) με την οποία έλαβε μέρος στις Ευρωεκλογές του 1984 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Το κόμμα έλαβε μόλις 8.282 ψήφους (0,14%), κάτι που τον οδήγησε την επόμενη χρονιά να συνεργαστεί με το ΚΚΕ κι έτσι στις εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής του, έχοντας τοποθετηθεί στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος (οι εκλογές εκείνες είχαν διεξαχθεί με την διαδικασία της λίστας). Δεν κατέβηκε στις εκλογές του 1990, ενώ μετά την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και την δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της στις εκλογές του 1993. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας. Στις εκλογές του Ιουνίου που ακολούθησαν, με την διαδικασία της λίστας, τοποθετημένος και πάλι στην 10η θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Β’ Αθήνας, κατάφερε να εκλεγεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 13 έδρες στην συγκεκριμένη περιφέρεια αντί των 9 της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Α’ Πειραιώς:

Δρίτσας Θόδωρος: Γεννηθείς στον Πειραιά, το 1947. Τελείωσε την Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε ως έμπορος Φαρμάκων. Ήταν ομόρρυθμος εταίρος από το 1972, στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά, μέχρι την αποχώρηση του, λόγω ασυμβίβαστου. Ανήκε στην Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στη δικτατορία και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ανέντακτος της Αριστεράς στη συνέχεια ενώ αργότερα έγινε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004. Επικεφαλής του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» από την ίδρυση του, το 1998. Υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά από το 2002. Εξελέγη Βουλευτής A ΄ Πειραιά και Νήσων στις Εκλογές της 16.09.2007, για πρώτη φορά.

Σταματάκη Ελένη: Γεννήθηκε στην Αθήνα, από γονείς πρόσφυγες από την Κερασούντα του Πόντου, ζει στον Πειραιά. Είναι Δημοτική Υπάλληλος. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο του Πειραιά και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ως παραγωγός εκπομπών πολιτισμού και οικολογίας. Ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού κέντρου Στοά. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και δραστηριοποιήθηκε στο Γυναικείο- Φεμινιστικό κίνημα, ως γραμματέας της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Πειραιά και μέλος της αυτοδιοικούμενης- αυτοχρηματοδοτούμενης ομάδας «s.o.s. τηλέφωνο από γυναίκες για γυναίκες» και του Δικτύου «Παγκόσμια πορεία Γυναικών». Εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Πειραιά το 1982. Ιδρυτικό μέλοε μέλη του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά. Μέλος της Διεθνούς επιτροπής Συμπαράστασης στις Ζαπατίστικες κοινότητες και των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων στα Λευκά κελιά. Δραστηριότητα στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Πειραιά, στο κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης, στο κίνημα «Δεν πληρώνω», στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της υπεράσπισης ελεύθερων χώρων και παραλιών Πειραιά και Σαρωνικού. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Β” Αθηνών στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λεουτσάκος Σταθης: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα μανιάτικα του Πειραιά, στην Αγία Σοφία. Τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο του Πειραιά και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς και ανέπτυξε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Eξελέγη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, όπου αναδείχθηκε, διαδοχικά, στις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Επίσης, ήταν μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Διετέλεσε μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά και στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πειραιά. Παράλληλα, δραστηριοποιείται έντονα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΝ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος του Τμήματος Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Β’ Πειραιώς:

Λαφαζάνης Παναγιώτης: Γεννηθείς το 1951. Σπούδασε μαθηματικός, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αργότερα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Στο ΚΚΕ παρέμεινε μέχρι το 1991, ενώ αργότερα, το 1992, εντάχθηκε στο Συνασπισμό, ως μέλος της πολιτικής του γραμματείας. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2000, εκπροσωπώντας την περιοχή της Β΄ Πειραιά. Την κοινοβουλευτική περίοδο 2012-2014 ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της κίνησης Αριστερή Πλατφόρμα. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 διορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κασιμάτη Νίνα: Γεννήθηκε το 1978, μεγάλωσε στο Κερατσίνι και στο Πέραμα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, στο αντικείμενο των χρηματοδοτήσεων. Σπούδασε στο αγγλικό δίκαιο (c.he) στο Λονδίνο, έχει φοιτήσει στο UCL, είναι τελειόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάριο για την οικονομική ανάπτυξη και τα εργασιακά στην Παγκόσμια Τράπεζα, ΗΠΑ. Συμμετείχε στο αντιπολεμικό κίνημα (Γιουγκοσλαβία 1999, Ιράκ 2003), σε αποστολή στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (Γένοβα 2001). Μέλος πρωτοβουλιών ενάντια στο σχέδιο Ανάν (2004), στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (2006-7), στη νεοφιλελεύθερη ευρωσυνθήκη (2008). Στέλεχος του Νέου Αγωνιστή, ιδρυτικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συμμετέχει στο κίνημα κατά του Μνημονίου από το 2010. Εξελέγη μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι συντονίστρια της ΟΜ Περάματος και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καρακώστα Εύη: Γεννήθηκε στον Πειραιά, από γονείς με καταγωγή την Νεράιδα Τρικάλων, μεγάλωσε και ζει στο Κερατσίνι. Είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά. Αρχιτέκτων Μηχανικός-Πολεοδόμος. Πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μητέρα 2 παιδιών. Μέλος Δ.Σ. Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων 1985-1986. Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού του ΤΕΕ. Μέλος των «Φίλων του ΠΑΚ Ιταλίας», εκπρόσωπος Ιταλίας στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, από όπου αποχώρησε το 1975. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου. Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Ανθρώπινη Πόλη» και υποψήφια Δήμαρχος στο Κερατσίνι. Δημοτική Σύμβουλος 1990-2000. Ιδρυτικό μέλος «Πρωτοβουλίας για την ενότητα της Αριστεράς» και ιδρυτικό μέλος ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της «Κίνησης Ενεργοί Πολίτες». Υποψήφια Νομάρχης Πειραιά με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο και Νομαρχιακή Σύμβουλος 2002-2010. Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη» στις ευρωεκλογές 2004. Μέλος Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφια Βουλευτής Β΄ Πειραιά με ΣΥΡΙΖΑ το 2009 και το 2012.

Αττικής:

Μητρόπουλος Αλέξης: Γεννήθηκε το 1952 στον Πύργο Ηλείας. Είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Ως μαθητής και ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες, ενώ μεταπτυχιακά έκανε στο Παρίσι και στο Βελιγράδι. Από την αρχή της Μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Την περίοδο 1981-1985 ορίστηκε από την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας. Ήταν εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα δίδασκε Εργατικό Δίκαιο στη Νομική της Αθήνας. Το 1986 διαφώνησε με τη νέα πολιτική λιτότητας της δεύτερης κυβέρνησης Παπανδρέου και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με την αριστερή τάση της ΠΑΣΚΕ, που οργανώθηκε σε νέα συνδικαλιστική κίνηση, τη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Εργατοϋπαλληλική Κίνηση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Το 1996 ο Μητρόπουλος θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας για άλλη μια φορά με την κυβερνητική πολιτική του, για να προσχωρήσει στο νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 θα επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Το 2010 ο Αλέξης Μητρόπουλος εκφράζει τη νέα διαφωνία του με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Αποφασίζει -παρά την ιδιότητά του ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- να συμμετάσχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με το συνδυασμό Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ και από αριστερές συσπειρώσεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, αποσπώντας ποσοστό 6,23%. Παράλληλα διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ. To Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς θα συμμετάσχει στην ίδρυση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Αθανασίου Νάσος: Γεννήθηκε στην Αθήνα και δημοσιογραφεί από 20 χρονών. Σπούδασε νομικά, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Αρχαία Ελληνικά Δίκαια, αλλά δεν άσκησε επαγγελματικά τις νομικές σπουδές του. Η εργασία του σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά τον κατέστησε κατά καιρούς γνωστό. ΄Εχει εργαστεί στις εφημερίδες «Έθνος», «Καθημερινή», «Ελεύθερος Τύπος», καθώς και στα περιοδικά «Ένα» και «Εικόνες». Επίσης έχει εργαστεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1 και Mega Channel. Σε δημοσιογραφικά πάντοτε προγράμματα δραστηριοποιήθηκε και στο ραδιόφωνο σε διάφορους σταθμούς (ΕΡΑ, SKY, FLASH). Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και, σε κρίσιμες στιγμές της, την εκπροσώπησε στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Σήμερα είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Πάντζας Γεώργιος: Γεννήθηκε στο Παγκράτι, το 1937. Βγήκε από νωρίς στη βιοπάλη εργαζόμενος σε ένα κατάστημα υφασμάτων. Παράλληλα φοίτησε στο 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου, από το οποίο αποφοίτησε το 1955. Πέρασε με άριστα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίζοντας πάντοτε να εργάζεται. Φοίτησε επίσης στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου. Η πρώτη του ενασχόληση με τα κοινά ήταν με την ΕΔΑ το 1951. Αργότερα συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του οποίου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής το 1986. Το 1994 όμως αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στο ΔΗΚΚΙ, με το οποίο κατέβηκε υποψήφιος στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012.

Σκουρολιάκος Πάνος: Κατοικεί στην Ανάβυσσο του Δήμου Σαρωνικού. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και θέατρο στις σχολές του «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» και «Πέλλου  Κατσέλη». Εργάζεται στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.  Συνεργάσθηκε με περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας κείμενα για τον πολιτισμό και την πολιτική. Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων.  Διευθύνει την  «Ανώτερη Σχολή Θεάτρου» του Πειραϊκού Συνδέσμου. Διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης (1997 – 2007) και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Οργανώθηκε το 1974 στην ΚΝΕ και εν συνεχεία στο ΚΚΕ  έως  το 1985. Μέλλος στου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από την ίδρυσή του , συμμετέχει  ενεργά , ως μέλλος νομαρχιακών επιτροπών  και  μέλλος της Κεντρικής Επιτροπής  (2000 – 2004 και 2010 έως σήμερα). Συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κατ αρχήν στη Φθιώτιδα και εν συνεχεία στην Αττική. Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ το 1993 και 1996 στη Φθιώτιδα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 στην Αττική.

Δέδες Ιωάννης: Ο Γιάννης Δέδες είναι δόκτωρ Χειρουργός Ορθοπεδικός. Έχει διατελέσει διευθυντής στο ΚΑΤ και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ευρώπη και την Αμερική. Ως ιδρυτικό μέλος και συνδικαλιστής της ΕΙΝΑΠ συμμετείχε σε 5μελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στο Ασκληπιείο Βούλας και στο ΚΑΤ. Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών. Είναι μέλος του Συνασπισμού και από το 2007 έως το 2012 είχε τη θέση του συντονιστή γραμματέα Ο.Μ. Αχαρνών. Πήρε μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2006, 2010 και 2014. Ήταν αναπληρωματικός βουλευτής Αττικής στις εκλογές του 2012.

Σωτηρίου Ελένη: Γεννήθηκε το 1972 στις Ερυθρές Αττικής και είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οργανώθηκε στην Αριστερά στα φοιτητικά της χρόνια. Διατέλεσε για χρόνια μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Δραστήριο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007, συνέβαλε και στις εκλογικές του μάχες ως υποψήφια βουλευτής της περιφέρειας Αττικής το 2007, 2009, 2012 και 2015 (όπου και εκλέχτηκε βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ) και ως υποψήφια ευρωβουλευτής το 2009 και το 2014. Πρωτοστάτησε στη δράση των Επιτροπών Ακρίβεια-STOP και στο κίνημα κατά των διοδίων. Πήρε από την πρώτη στιγμή ενεργητικά μέρος στο κίνημα των πλατειών και σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην τρόικα και το καθεστώς αποικίας χρέους, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στο Τμήμα Εργατικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  και συμμετέχει στην οργανωτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους. Σήμερα, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής (Υπόλοιπο). Επίσης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό του Συνέδριο το 2013.

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr