ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πέντε χρόνια ηλιακής δραστηριότητας σε βίντεο της NASA

0

Το παρατηρητήριο SDO (Solar Dynamics Observatory) της NASA έκλεισε πέντε χρόνια στο διάστημα, απ’ όπου στέλνει στοιχεία και φωτογραφίες από την ηλιακή δραστηριότητα, και οι υπεύθυνοι το γιορτάζουν με ένα βίντεο που περιέχει φωτογραφίες από τα πλέον σημαντικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στην επιφάνεια του ήλιου.

Μπορεί στα δικά μας μάτια, λοιπόν, ο ήλιος να μοιάζει μια ασφαλής πηγή ενέργειας και ζωής, αλλά ο φακός του SDO βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο διάστημα, προκειμένου να παρατηρήσει τις πιο επικίνδυνες εκφάνσεις της δραστηριότητάς του. Αν εμείς, με άλλα λόγια, βλέπουμε το χαμόγελό του, το SDO βλέπει τα… δόντια του! Εναλλαγές στο φάσμα ακτίνων που στέλνει, ηλιακές καταιγίδες και εκρήξεις μεγατόνων στην επιφάνειά του έχουν αποτελέσει την καθημερινότητα του παρατηρητηρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και τέτοιου είδους γεγονότα μπορούμε να δούμε στο βίντεο που δημοσίευσε η NASA. Πρόκειται για ένα βίντεο που αποτελείται από φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που τράβηξε το SDO. Το παρατηρητήριο της NASA, άλλωστε, τραβά μια φωτογραφία κάθε ένα δευτερόλεπτο, από τις 11 Φεβρουαρίου του 2010 έως σήμερα.

Βέβαια, το SDO δε βρίσκεται εκεί, προκειμένου να χαρίζει εντυπωσιακές εικόνες σε όσους επισκέπτονται το σχετικό blog (http://sdo.gsfc.nasa.gov/) – αν και αυτές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες. Τα στοιχεία που στέλνει όλα αυτά τα χρόνια πίσω στη Γη έχουν βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες στην κατανόηση και την ανάλυση όσων συμβαίνουν στον ήλιο. Παράλληλα, μάλιστα, τα ίδια στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον Dean Pesnell, υπεύθυνο του SDO.

Σε κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά, λοιπόν, οι υπεύθυνοι του SDO χώρεσαν πέντε χρόνια ηλιακής δραστηριότητας, υπεύθυνης για συμπεράσματα και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία, αλλά και για κάποιες εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr