ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Μείωση ρύπων κατά 60% ετοιμάζεται να ζητήσει η Ε.Ε.

0

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε και αποκαλύφθηκε από τον Guardian, το Πρωτόκολλο για την Κλιματική Αλλαγή που θα υπογραφεί στο Παρίσι τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να περιλαμβάνει πρόταση της E.E. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60%.

Το Πρωτόκολλο του Παρισιού, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον του Κιότο, θα συνταχθεί και θα υπογραφεί από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2015 και, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, θα ζητά μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 60%, έως το 2050. Θα πρόκειται, μάλιστα, για μέτρο και όχι για πρόταση, ενώ έως το 2050, θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι ανά πενταετία, προκειμένου να επιβεβαιώνεται η πρόοδος της μείωσης.

Οι ειδικοί επί θεμάτων περιβάλλοντος, με τη σειρά τους, μόλις έγινε γνωστός ο νέος στόχος της Ε.Ε., εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι μειώσεις των βλαβερών ρύπων διαθέτουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα που μοιάζει να δείχνει το ποσοστό του 60%. Όπως υποστηρίζουν, άλλωστε, το ποσοστό αυτό αφορά σε μείωση των επιπέδων ρύπανσης που καταγράφηκαν το 2010. Εφόσον δεν έχουν επικαιροποιηθεί, συνεχίζουν, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά από το προηγούμενο σχετικό Πρωτόκολλο, το οποίο καλούσε σε μείωση κατά 50%, σε σχέση με τα επίπεδα ρύπανσης του 1990.

Ένα ακόμη θέμα που μοιάζει να μπαίνει εμπόδιο στους στόχους της Ε.Ε., όπως αυτοί διαφαίνονται από το έγγραφο που διέρρευσε, είναι το οικονομικό. Ο ευρωβουλευτής της Ολλανδίας, Bas Eickhout, μάλιστα, δήλωσε σχετικά στον Guardian: «Θα έπρεπε να στείλουμε τους υπουργούς Οικονομικών και όχι Περιβάλλοντος στο Παρίσι. Η Ε.Ε. προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του οικονομικού παράγοντα, αλλά οι εταίροι της στον υπόλοιπο κόσμο θα την αναδείξουν».

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr