ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Την Πέμπτη θα παραδώσει τις τελικές της προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση

0

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δήλωσε πως θα υποβάλει τα αιτήματα της την Πέμπτη, ώστε να επεκτείνει την «δανειακή σύμβαση» για διάστημα έως και έξι μηνών, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κρατήσει την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας εν ζωή.

Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάστηκαν μανιωδώς με την Αθήνα για βρεθεί μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, η Γερμανία δήλωσε πως καμία τέτοια συμφωνία δεν ήταν προς συζήτηση και απαίτησε η Αθήνα να τηρήσει τους όρους των υφιστάμενων συμφωνιών διάσωσης.

Η κίνηση αυτή, είναι μια προσπάθεια από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για μια μεταβατική περίοδο, ενώ προσπαθεί να ελαφρύνει κατά το δυνατόν τις σκληρές συνθήκες λιτότητας που εφάρμοσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, οι οποίοι απέρριψαν τις προτάσεις της Ελλάδας τη Δευτέρα, θα πρέπει να αποδεχθούν αρχικά το αίτημα, ως μια σταθερή βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η διατύπωση είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό γιατί πρέπει να συμβαδίζει με τους θεσμούς της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί από τα διάφορα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας ενδεχόμενος να χρειαστούν ενίσχυση από το ΔΝΤ έως το τέλος του Μαρτίου, της τάξεως του 1,5 δις ευρώ. Ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να υπάρξει και η ανάγκη επιπλέων βοήθειας τον Απρίλιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει απερίφραστα την περιφρόνηση του για την ελληνική πρόταση πριν καν αυτή ανακοινωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του στον σταθμό ZDF. «Δεν πρόκειται για την επέκταση ενός πιστωτικού προγράμματος, αλλά για το αν τα προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να πληρούνται ή όχι».

Ενώ σε διαφορετικό κλίμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Sigmar Gabriel, αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών στο συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ο οποίος χαιρέτισε αυτό που χαρακτήρισε ως το σήμα από την ελληνική κυβέρνηση ότι ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Με τη υπάρχουσα συμφωνία διάσωσης έτοιμη να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο.

«Υπήρχαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη υποστηρίζοντας τις κινήσεις που γίνονται από την Ελλάδα και έχουμε καταφέρει για πρώτη φορά μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες να δημιουργήσουμε μια θετική στάση προς τα αιτήματά μας», είπε στην συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν πως βρίσκονταν σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ιταλία και τη Γαλλία συμμετέχουν επίσης στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού.

Η Γερμανία παραμείνει ακλόνητη στις θέσεις της ότι δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσω της συμφωνίας διάσωσης και πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει όλα όσα έχει δανειστεί.

Τα ευρωπαϊκά αποθεματικά αυξήθηκαν σε πολυετή υψηλά την Τετάρτη εν μέσω μιας αυξημένης αισιοδοξίας πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων μειώθηκαν απότομα και οι ισπανικές, πορτογαλικές και ιταλικές αποδόσεις μειώθηκαν επίσης καθώς οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της περιφέρειας υποχώρησαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα αποστείλει επίσημη αίτηση την Πέμπτη. ‘’Δεν θα υποχωρήσουμε σε σημεία που θεωρούμε κόκκινες γραμμές. Το μνημόνιο πέθανε στις 25 Ιανουαρίου,’’ δήλωσε.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει, και ενδεχομένως αυξήσει, τον δανεισμό έκτακτης βοήθειας προς τις τράπεζες της Ελλάδας, η οποία μαστίζεται από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να σταματήσει την υποστήριξη αυτή την εβδομάδα, αλλά η Γερμανική Bundesbank είναι αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε αύξηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική κεντρική τράπεζα.

Χωρίς την προσθήκη της ρευστότητας, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολία καθώς οι αποταμιευτές αποσύρουν τα χρήματα τους, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λίου τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε μια προσπάθεια να προτρέψει την Ελλάδα και την Ευρώπη να έρθουν σε μια συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία θα οδηγήσει σε άμεση κρίση.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πει ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση της υφιστάμενης διάσωσης ή το πρόγραμμα θα λήξει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες, δεδομένου ότι έχει να κάνει αποπληρωμές προς το ΔΝΤ το Μάρτιο.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως ήταν διατεθειμένη να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική προκειμένου να εξευμενίσει τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είχε προσφερθεί να δεχθεί τους όρους σχετικά με τη διεύρυνση των δανειακών συμβάσεων και ακόμη και επιθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην συνεδρίαση των Βρυξελλών την Δευτέρα.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr