ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σε δόντια θαλάσσιας πεταλίδας το σκληρότερο υλικό στη φύση

0

Μηχανικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν το σκληρότερο υλικό στη φύση, εξετάζοντας δόντια ενός είδους θαλάσσιας πεταλίδας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην περιοδική έκδοση του Royal Society, το υλικό αυτό ξεπερνά σε αντοχή όχι μόνο τα σκληρότερα υλικά της φύσης, αλλά και τα περισσότερα από αυτά που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, όπως το κέβλαρ!

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δόντια της πεταλίδας στο εργαστήριο και διαπίστωσαν πως αποτελούνται από έναν συνδυασμό μετάλλων και πρωτεϊνών, ο οποίος τα καθιστά σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό έχει ανακαλυφθεί στη φύση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το υλικό που κάνει τα δόντια των πεταλίδων τόσο σκληρά, αλλά και ο τρόπος που οι ίνες τους μπλέκονται μεταξύ τους. Τα δόντια αυτά, άλλωστε, έχουν δύσκολες αποστολές να εκτελέσουν, αφού χρησιμεύουν στο ξύνουν τις πέτρες του βυθού και να αποκολλούν τροφή για τις πεταλίδες.

Τα δείγματα που εξέτασαν οι ερευνητές στο εργαστήριο, τέλος, τα οποία έχουν πάχος μικρότερο του 1/100 μιας ανθρώπινης τρίχας, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων υλικών για την κατασκευή ανθεκτικών υλικών, όπως αεροσκάφη, πλοία, αυτοκίνητα, αλλά και σφραγίσματα δοντιών.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr