ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Προς δεκαπλασιασμό οδεύουν τα σκουπίδια στους ωκεανούς!

0

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Science προβλέπει πως ο όγκος των σκουπιδιών (ιδιαίτερα του πλαστικού) στους ωκεανούς του πλανήτη θα δεκαπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας!

Το συμπέρασμα αυτό εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους συγγραφείς της έρευνας, οι οποίοι την ξεκίνησαν υιοθετώντας ένα νέο τρόπο υπολογισμού των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ωκεανούς. Αντί να παίρνουν δείγματα των συγκεντρωμένων σκουπιδιών σε μεγάλες εκτάσεις των ωκεανών, υπολόγισαν τα σκουπίδια που παράγουν οι παραθαλάσσιες χώρες. Συγκέντρωσαν, λοιπόν, στοιχεία για τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη 192 χωρών που βρίσκονται στις ακτές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού ωκεανού, καθώς και της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, και διαπίστωσαν πως οι χώρες αυτές παράγουν ετησίως 275 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων τα 4,8 με 12,7 εκατομμύρια καταλήγουν στη θάλασσα.

Χάρη στο νέα τρόπο μέτρησης, λοιπόν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 2010, για παράδειγμα, οχτώ εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών κατέληξαν στις ακτές. Πρόκειται για έναν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό, σε σχέση με αυτόν που υπολογιζόταν με βάση τον καθιερωμένο τρόπο μέτρησης. Σύμφωνα με την Kara Lavender Law, ωκεανογράφο και μία εκ των συγγραφέων της έρευνας (η οποία χαρακτήρισε τον τρόπο αλλαγής μέτρησης ως εξής: «αυτό που κάναμε ήταν να κοιτάξουμε στην άλλη πλευρά της εξίσωσης – αντί να βλέπουμε τι βρίσκεται ήδη στη μπανιέρα, υπολογίσαμε αυτά που βγαίνουν από τη βρύση), η διαφορά ανάμεσα στους δύο τρόπους μέτρησης είναι τεράστια, από 20 έως και 20.000 φορές. Και, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, τα σκουπίδια που θα καταλήγουν στους ωκεανούς έως το 2025 υπολογίζεται πως θα ξεπερνούν τους 155 τόνους το χρόνο.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr