ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Βλαβερά για την υγεία τα κόκκινα φανάρια

0

Όσο οι οδηγοί είναι σταματημένοι στα κόκκινα φανάρια εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στα βλαβερά μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey στην Αγγλία. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας καταδεικνύουν πως το 25% της συνολικής έκθεσης ενός οδηγού στα βλαβερά μικροσωματίδια, κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, πραγματοποιείται όσο περιμένει στα κόκκινα φανάρια.

Το εύρημα αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι οδηγοί (τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο) περνούν μόλις το 2% της συνολικής ώρας της διαδρομής τους σταματημένοι σε κάποιο φανάρι!

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Surrey, βέβαια, δεν εκπλήσσουν. Όταν τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα στα φανάρια βρίσκονται πιο κοντά το ένα στο άλλο, ενώ οι ρύποι είναι σαφώς περισσότερο συγκεντρωμένοι στις περιοχές αυτές, εξαιτίας των αυξομειώσεων στην κίνηση των οχημάτων (μείωση της ταχύτητας για να σταματήσει κάποιος στο κόκκινο φανάρι και κατακόρυφη αύξησή της για να ξεκινήσει στο πράσινο). Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, η συγκέντρωσή τους στα φανάρια είναι 29 φορές μεγαλύτερη, απ’ ότι σε σημεία που η κίνηση των οχημάτων είναι ελεύθερη!

Τα μικροσωματίδια αυτά, τέλος, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μόλυνση του αέρα, αλλά και για έναν τεράστιο αριθμό πρόωρων θανάτων, λόγω περιπλοκών στο αναπνευστικό σύστημα και στη λειτουργία της καρδιάς. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, συνδέει περισσότερους από εφτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το χρόνο με τη μόλυνση του αέρα.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr