ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Ψηφιακό σήμα

0

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής ο νομός Λασιθίου –όχι βέβαια όλες οι περιοχές-πέρασε στην ψηφιακή εποχή με την ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος. Για πρώτη φορά, η νησιωτική Ελλάδα θα υποστηριχθεί από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεοπτικής εκπομπής με κατοχυρωμένες συχνότητες, απαλλαγμένες από παρεμβολές, λύνοντας έτσι οριστικά τα προβλήματα πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα για τους κατοίκους των νησιών μας. Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του έκτου και τελευταίου switch-off, 52 κέντρα εκπομπής θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου. Ταυτόχρονα, με την ενεργοποίηση αυτών των κέντρων της τελευταίας μετάβασης, συνολικά επιτυγχάνεται κάλυψη άνω του 95% του πληθυσμού της χώρας, όπως έχει προβλεφθεί από την ισχύουσα νομοθεσία.

Κέντρα εκπομπής στο Λασίθι

Από τα κέντρα εκπομπής στο Λασίθι (Σταυρός Νεάπολης, Φανερωμένη, Λιθίνες, Περιστεράς, Σητεία) οι συχνότητες των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας είναι οι 28 και 31, η συχνότητα των ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας είναι η 40 και οι συχνότητες της Δημόσιας τηλεόρασης ΝΕΡΙΤ είναι οι 27 και 35.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

H επίγεια ψηφιακή τηλεόραση [Digital terrestrial television – DTT ή DTTV] αποτελεί την εξέλιξη της εκπεμπόμενης, αναλογικής τηλεόρασης. Είναι μια καινοτομική υπηρεσία που αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο της «μικρής οθόνης» έπειτα από την έγχρωμη εικόνα τη δεκαετία του πενήντα. Τα πλεονεκτήματα που φέρει αυτή η τεχνολογία στην τηλεόραση είναι άμεσα, πολλαπλά και απευθύνονται σε όλους, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται περίπλοκες ενέργειες από την πλευρά σας ως τηλεθεατής. • Το τελικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο της αναλογικής, τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και ήχου. Ο ψηφιακός δέκτης λειτουργεί ως ένας έξυπνος μικρός υπολογιστής, θωρακίζοντας έτσι το σήμα ώστε να διατηρείται σταθερή η ποιότητα της εικόνας. Δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών, που εμφανίζονταν έως σήμερα σε πολλές περιοχές. Επομένως, τέλος στα χιόνια [λόγω αδύναμου σήματος ή μορφολογίας εδάφους], τα είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων που περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας. • Δεν χρειάζεται αλλαγή στην κεντρική εγκατάσταση διότι το σήμα συνεχίζει να εκπέμπεται σε ραδιοσυχνότητες και να λαμβάνεται με μια απλή κεραία [aerial]. Για σωστή λήψη, μόνη προϋπόθεση είναι η σωστή εγκατάσταση της κεραίας και των υπόλοιπων συνδέσεων με τον δέκτη της τηλεόρασης. • Περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να εκπέμψουν μέσα από την ίδια συχνότητα και όλα με άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου καθότι απαιτείται λιγότερος χώρος για τη μεταφορά του σήματος. • Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος [EPG] σε ελληνικά και αγγλικά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα ενός καναλιού σε βάθος μιας εβδομάδας, άμεση ή προγραμματισμένη εγγραφή ενός προγράμματος, το κλείδωμά του, υπενθύμιση έναρξης, κ.ά. • Μπορούν να υποστηριχθούν διαδραστικές υπηρεσίες. • Υπάρχει δυνατότητα και για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας [High Definition], λόγω του διαθέσιμου χώρου ανά συχνότητα. • Τα προγράμματα των ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών παραμένουν ελεύθερα για όλους.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr