ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρος της πρώτης αντιμνημονιακής Βουλής

0

Ζητούμενό της «μία ζώσα Βουλή που κατακτά επάξια το σεβασμό της κοινωνίας»

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, με την υπερψήφιση της υποψηφιότητας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έλαβε 235 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η ψηφοφορία ήταν μυστική κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθύνθηκε στο σώμα της Βουλής, λέγοντας ότι δεν βρίσκονται εκεί επειδή το θέλησε η μοίρα, αλλά κατόπιν επιλογής του λαού και αυτή η εκλογή θέτει όλους τους στην πρώτη γραμμή της ευθύνης. Αναφερόμενη στο χθεσινό όρκο, είπε ότι το περιεχόμενό του σημαίνει πολλά παραπάνω από μια διαβεβαίωση, «σημαίνει ότι ο καθένας και η καθεμία από μας με το παράδειγμα, τις πρωτοβουλίες, τις ενστάσεις και τις αντιστάσεις του, με τη συμμετοχή, αλλά και την κριτική, την αντίρρηση και την ενεργό αντιπολίτευση του να δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα, να προστατεύουμε μέσα από το θεσμικό μας ρόλο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και να θωρακίζουμε τη διεθνή θέση της πατρίδας μας που είναι ισότιμος εταίρος και ιστορικό κράτος-μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και στην ΕΕ».

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο που ανέλαβε πρωτοβουλία για μια ουσιαστική διαδικασία παράδοσης και ενημέρωσης πριν αρχίσει να αναλύει το πως οραματίζεται τη λειτουργία της πρώτης αντιμνημονιακής Βουλής υπό την προεδρία της. «Στη Βουλή αυτής της Συνόδου δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», τόνισε αναφερόμενη συγκεκριμένα στην κατάχρηση του κατεπείγοντος και των τροπολογιών, ενώ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της καλής νομοθέτησης, όπως προβλέπονται στο εσωτερικό και στο υπερνομοθετικής ισχύος δίκαιο.

kwnstantopoyloy_boylh_

Ζητούμενο για τη νέα Πρόεδρο είναι «μια Βουλή ζώσα και δρώσα που διαβουλεύεται, νομοθετεί, ασκεί έλεγχο και κατακτά επάξια την εκτίμηση και τον σεβασμό της κοινωνίας», με επιτροπές πεδία ουσιαστικής νομοθετικής επεξεργασίας, ανοιχτής στην κοινωνία και βελτιωτικής των κατατεθειμμένων νομοσχεδίων, με ενίσχυση και παγίωση της διαβούλευσης και της πρόσκλησης και ακρόασης κοινωνικών φορέων, με νέες διαδικασίες και δυνατότητες νομοθετικής πρωτοβουλίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κοινωνία για τις οποίες θα προταθούν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Ζητούμενο είναι ακόμα η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εργαλείο όχι μόνο αντιπολιτευτικού αλλά και κοινωνικού ελέγχου του κυβερνητικού έργου.

«Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταχειροκροτούμενη, ενώ απευθυνόμενη στο αίσθημα δικαίου όλων των βουλευτών τους κάλεσε σε σύμπραξη προκειμένου να τερματιστεί αυτή η κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης πολιτικών προσώπων που έχει πλήξει βαριά το κύρος του Κοινοβουλίου. ‘Έμφαση έδωσε ακόμα στη σφαιρική, ποιοτική, αντικειμενική και αχειραγώγητη ενημέρωση για το κοινοβουλευτικό έργο, κάνοντας λόγο για συστηματοποίηση της επίσημης ενημέρωσης και διεύρυνση των διαπιστεύσεων.

Τέλος, μίλησε για τάχιστη σύσταση και αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, προκειμένου να διεκδικηθεί αποτελεσματικά το οικονομικό, ηθικό και ιστορικό χρέος απέναντι στην πατρίδα μας. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν για την ενεργό και ουσιαστική συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου στην προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αναχαίτιση της ανθρωπιστική κρίσης.

«Την Ιστορία γράφουν οι λαοί, όταν ελπίζουν, αισιοδοξούν, αμφισβητούν, παλεύουν, διεκδικούν. Την Ιστορία τη γράφουν και οι πολιτικές ηγεσίες, οι εκπρόσωποι των λαών όταν ορθώνονται στο ύψος της ευθύνης τους και υψώνονται ως τείχος προστασίας της κοινωνίας», ήταν τα καταληκτικά της λόγια.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr