ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πρόταση – βόμβα Βαρουφάκη αντί διαγραφής χρέους

0

Ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας προτείνει μια μέση λύση προς αποφυγήν του ψυχροπολεμικού κλίματος με τους διεθνείς πιστωτές μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων της Ελλάδας με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας. Το μέτρο που θα επιδιώξει να εφαρμόσει είναι μια σειρά ‘’ανταλλαγών χρεογράφων’’, προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε perpetual bond, δηλαδή μη εξαγοράσιμες ομολογίες χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο, θα αντικαταστήσει αυτά που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

‘’Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, θα τους πω βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί’’, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

Το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη. Επίσης η κυβέρνηση έχει στα άμεσα σχέδια της να πατάξει την φοροδιαφυγή των πλουσίων και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr