ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Οι επιδόσεις των Ελλήνων στην ανακύκλωση

0

Βελτιωμένες (αλλά και με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης) εμφανίζονται οι επιδόσεις των Ελλήνων στην ανακύκλωση, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Αν και η χώρα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων, είναι δεύτερη στην ανακύκλωση μπαταριών, ενώ οι Έλληνες θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την ανακύκλωση.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της πρώτης έρευνας (η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ε.Ε.) είναι το γεγονός ότι, ενώ οι Έλληνες βρίσκονται στην 22η θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά στη γενικότερη ανακύκλωση απορριμμάτων, βρίσκονται μια ανάσα από την κορυφή, όσον αφορά στην ανακύκλωση μπαταριών. Η Ελλάδα, μάλιστα, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 132 εκατομμύρια μπαταρίες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εταιρεία Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (Α.Φ.Η.Σ.).

Από την άλλη, έρευνα που πραγματοποίησε η WWF Ελλάς αποκαλύπτει πως το 58% των Ελλήνων ανακυκλώνει πλέον σε καθημερινή βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων ανακυκλώνουν μια φορά το μήνα αγγίζει πλέον το 86%, όταν το 2007 δεν ξεπερνούσε το 58%. Αυτό σημαίνει πως οι επιδόσεις στην ανακύκλωση έχουν βελτιωθεί, αλλά όχι σημαντικά. Το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων, άλλωστε, δεν ξεπερνά το 20% στη χώρα μας. Θυμίζουμε πως ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 είναι η επίτευξη της ανακύκλωσης του 50% των οικιακών απορριμμάτων. Και, όσον αφορά στις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Σουηδία, για παράδειγμα, βρίσκεται ήδη στο 99%!

Σύμφωνα με μια ακόμη πρόσφατη έρευνα, τέλος, η άποψή μας για την ανακύκλωση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα της ALCO για λογαριασμό της Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) φανερώνει πως το 96% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντική την ανακύκλωση, ενώ το 73% την έχει αξιολογήσει ως σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά του.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr