ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κοινές απόψεις μεταξύ Τσίπρα και Ρέντσι

0

«Δεν οικοδομείται η προοπτική για την επόμενη γενιά με τέτοιες πολιτικές (σ.σ. λιτότητας). Πρέπει να μιλούμε για ανάπτυξη και όχι για λιτότητα», ήταν η βασική τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

«Όλες οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουμε στις μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Στην Ελλάδα υπάρχει επείγουσα ανάγκη, αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι στον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εφικτό να λύσουμε τα ενδιάμεσα προβλήματα… Δηλώνω οπαδός της ελληνικής προσπάθειας… Αυτό θα είναι κι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, που όμως δεν μπορούν να γίνουν με εξωτερική πίεση. Η πρόκληση είναι μεγάλη και οι προσδοκίες το ίδιο, αλλά αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες γιατί τότε θα μπορούμε να πούμε ότι πιστεύουμε στα ίδια ιδεώδη και τις αξίες».

Σε ο,τι αφορά την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, όπως έγινε γνωστή τη χθεσινή μέρα, η απάντησή του ήταν πως «δεν συζητήσαμε εις βάθος τους όρους με τον Αλέξη Τσίπρα και θα περιμένουμε να παρουσιαστούν όλες οι προτάσεις στο τραπέζι».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού μίλησε για «εποικοδομητικό κλίμα» συνάντησης, δήλωσε πως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η ΕΕ, όπως είναι η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε ο,τι αφορά τους πιστωτές που φοβούνται πως θα χάσουν τα χρήματά τους, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η εξής : «Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις βάσει των οποίων θα μπορέσουμε να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή… Η τρόικα εφήρμοσε μια πολιτική που τα έκανε όλα χειρότερα, αύξησε το χρέος, διέλυσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο, έδιωξε επενδύσεις και δημιούργησε περιβάλλον κοινωνικού δράματος. Εμείς καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr