ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αναποτελεσματικά τα βιοκαύσιμα, σύμφωνα με νέα έκθεση

0

Μια νέα έκθεση, η οποία προέρχεται από το World Resources Institute, ένα think tank που ασχολείται με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, παροτρύνει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ να σταματήσουν να επενδύουν τόσα χρήματα στα βιοκαύσιμα, χαρακτηρίζοντάς τα αναποτελεσματικά.

 Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί και αναφέρει, μεταξύ άλλων πως οι σοδιές που θυσιάζονται στο βωμό της αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να αξιοποιούνται καλύτερα, ταΐζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη. Δίνει, μάλιστα, το παράδειγμα, των ΗΠΑ, όπου με νόμο της κυβέρνησης Bush – που τηρείται και από τον σημερινό πρόεδρο Obama – το 30-40% των σοδιών καλαμποκιού μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο, καλύπτοντας μόλις το 6% των απαιτήσεων της χώρας για ενέργεια.

 Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, η μετατροπή σοδιών σε βιοκαύσιμα είναι τόσο αναποτελεσματική που ποτέ δεν πρόκειται να καλύψει ικανοποιητικές απαιτήσεις ενέργειας στον πλανήτη. Και όσο οι κυβερνήσεις επιμένουν σε αυτή την πρακτική, ξοδεύουν μάταια δισεκατομμύρια δολαρίων, αλλά και σοδιές που θα μπορούσαν να ταΐσουν μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, με τρόφιμα που διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές.

 Οι συντάκτες της έκθεσης, βέβαια, δεν αφορίζουν κάθε είδους βιοκαυσίμου. Παραδέχονται ότι κάποια από αυτά (όπως τα καύσιμα που προέρχονται από πριονίδι και το μίσχο του καλαμποκιού) μπορούν να αλλάξουν άρδην το τοπίο της αεροπλοΐας, αφού τα αεροπλάνα δεν έχουν άλλη εναλλακτική καυσίμου. Αντίθετα, άλλων ειδών οχήματα διαθέτουν δεκάδες εναλλακτικές κίνησης. Και το ίδιο συμβαίνει με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θέρμανσης.

 Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr