ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πρώτο υπουργικό συμβούλιο: «Κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας» η απαίτηση της κοινωνίας

0

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια εξουσίας, ερχόμαστε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και η διοίκηση στη χώρα», είπε κατά τη διάρκειά της ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να έχουν διαρκώς στο μυαλό τους ότι η εξουσία που τους ανατέθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία ανήκει στο λαό και ότι εκείνοι είναι απλά οι διαχειριστές της. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την προσδοκία από εμάς να είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας από όλους  αποφυγή σπαταλών, μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο  κύριος Τσίπρας έκανε λόγο για τομές και αλλαγές που δεν κατορθώθηκε να πραγματοποιηθούν εδώ και σαράντα χρόνια και έγιναν μόλις μέσα σε δύο μέρες, με αρχή το κυβερνητικό σχήμα των δέκα υπουργείων, «κίνηση ουσίας που σηματοδοτεί την έναρξη της μεταρρύθμισης με τις αναγκαίες τομές στη δημόσια διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο».  Η συνέχεια, όπως είπε, είναι «ένα σύνθετο και πολύπλευρο κυβερνητικό έργο, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει, μια νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας -με στόχο μια δίκαια και αμοιβαία επωφελή λύση με απομείωση του χρέους και απεμπλοκή από την ασφυκτική λιτότητα- και την σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, ο κύριος Τσίπρας μίλησε για το διεθνές κλίμα που αλλάζει, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα μηνύματα συμπαράστασης δεκάδων ηγετών, όσο και στην αντίδραση των λαών της Ευρώπης που είδαν στη νέα κυβέρνηση αυτό που και οι ίδιοι αναζητούν, την ελπίδα. «Η χώρα σηκώνει κεφάλι, ανακτά την αυτοπεποίθησή της, χτίζει τις συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της αντζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι, συμβάλλει στην αναγεννητική προσπάθεια, όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», ήταν τα λόγια του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριο Μάρτιν Σούλτς και την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο και κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να φοβηθούμε συγκρούσεις με κανενός είδους συμφέροντα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, όπως δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας», ήταν τα καταληκτικά λόγια του νέου Πρωθυπουργού.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr