ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Νέας γενιάς φωτοβολταϊκά υπόσχονται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

0

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Exeter της Αγγλίας υποστηρίζει πως μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών πάνελ, κατασκευασμένων από το ορυκτό περοβσκίτη, μπορούν να αποδειχθούν όχι μόνο πιο οικονομικά και αποτελεσματικά, αλλά και σωτήρια για τις φτωχές περιοχές της Αφρικής και της Ινδίας.

Πρόκειται για ένα νέο τύπο φωτοβολταϊκού πάνελ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά, μετατρέποντας την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια για κάθε νοικοκυριό. Το ορυκτό από το οποίο παρασκευάζονται προσφέρει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων, όπως το μικρό πάχος, αλλά και η ευκολότερη επεξεργασία. Τα υπάρχοντα πάνελ, άλλωστε, κατασκευάζονται με σύνθετες διαδικασίες, οι οποίες ευθύνονται για το μεγάλο κόστος τους. Η επεξεργασία του περοβσκίτη, όμως, προκειμένου να μετατραπεί σε συλλέκτη ηλιακής ακτινοβολίας, είναι πιο εύκολη, περιορίζοντας έτσι το κόστος.

Παράλληλα, ο περοβσκίτης έχει την ικανότητα να απορροφήσει ένα μεγαλύτερο φάσμα ηλιακής ακτινοβολίας, γεγονός που σημαίνει πως δεν απαιτεί άμεση επαφή με τις ακτίνες του ηλίου, προκειμένου να συγκεντρώσει ενέργεια. Και αυτό κάνει τα νέας γενιάς πάνελ, πάντοτε σύμφωνα με την έκθεση του Exeter, πολύ πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Senthilarasu Sundaram, έναν από τους συγγραφείς της έκθεσης, τα νέας γενιάς φωτοβολταϊκά μπορούν να αποτελέσουν το «Άγιο Δισκοπότηρο» για την Ινδία και τις χώρες της Αφρικής. Η απόκτησή τους, άλλωστε, θα είναι ευκολότερη και η απόδοσή τους μεγαλύτερη. Παράλληλα, θα μπορέσουν να βελτιώσουν και τις συνθήκες συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας στις υπόλοιπες χώρες, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως φορτιστές κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr