ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Παιδεία υπό τη νέα κυβέρνηση

0

Εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει να ανακαλέσουμε πότε στο ελληνικό κράτος ακούστηκε για τελευταία φορά δια στόματος κυβερνητικού στελέχους ο όρος «Παιδεία» δίχως να ηχήσουν πριν ή αμέσως μετά οι λέξεις «ανταγωνιστικότητα»- «αγορά εργασίας». Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» αναφερόμενος σε προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή όσον αφορά στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

Καταργείται η «Τράπεζα θεμάτων» στα Λύκεια και οι πανελλαδικές εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου: Το σύστημα που φροντίζει εδώ και τόσα χρόνια να εκπαιδεύει τα παιδιά στη διαδικασία παραγωγής υπό καθεστώς ανταγωνιστικότητας ώστε να καταφέρουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – συνιστά απόλυτη άσκηση της εξουσίας επί του ατόμου – αφού το γαλουχεί εξ απαλών ονύχων ώστε να το διαμορφώσει κατά τα πρότυπα της αγοράς σε νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Η κατάργηση του μορφώματος των πανελλαδικών εξετάσεων και της «Τράπεζας θεμάτων» που λειτουργούν ως τα εργαλεία εμπέδωσης της συγκεκριμένης ποιότητας αντιληπτικής και αποδοτικής λειτουργίας που απαιτείται από τον μαθητή – μελλοντικό εφεδρικό άνεργο στρατιώτη – αποτελεί τουλάχιστον μία αρχή: Μία τομή στη νεοφιλελεύθερη παράδοση που απαξιά ως εσχάτων οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία δεν μεταφράζεται σε δεξιότητα που η αγορά χρειάζεται.

Καταργείται ο νόμος που διέγραφε φοιτητές μετά την ολοκλήρωση κάποιων ετών φοίτησης και αποκαθίστανται οι διαγραμμένοι: Είναι κι αυτό μια αρχή. Μια αρχή για να καταρρεύσει επιτέλους ο συντηρητικός μύθος που διαχωρίζει ελιτιστικά ανθρώπους, φοιτητές σε ικανούς – ανίκανους, σε επιμελείς – τεμπέληδες, σε φιλομαθείς – ανάλγητους. Η παιδεία έχει έντονο ταξικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να εκβιάζεται ο σπουδαστής χρονικά- αντιμετωπιζόμενος σαν να μην έχει παράλληλα την ιδιότητα του πολίτη, εργαζόμενου ή άνεργου, υποστηριζόμενου από οικογενειακό δίκτυο εργαζόμενων ή άνεργων πολιτών.

Ο δημόσιος λόγος που υποστηρίζει μια πρακτική, κάποιες φορές είναι τόσο ισχυρός όσο και η ίδια η πρακτική. Νομιμοποιεί- ποινικοποιεί, σημασιοδοτεί, συσχετίζει και αναλύει: Η αριστερά πρεσβεύει μια παιδεία ως αυταξία ή ως εργαλείο αντίστασης.

Γεωργία Μελίδου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr