ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τεράστια απειλή o Έμπολα για τους πιθήκους

0

Ο ιός Έμπλα συνεχίζει, μετά και το πρόσφατο ξέσπασμα, να αφήνει δεκάδες νεκρούς πίσω του, στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής. Παράλληλα με τις ανθρώπινες απώλειες όμως, προκαλεί και τεράστιες απώλειες στους πληθυσμούς γοριλών και χιμπατζήδων.

Αναλυτικότερα, τα τελευταία 25 χρόνια, ο ιός Έμπολα έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδων πιθήκων, μειώνοντας τους πληθυσμούς τους κατά 33%! Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πρόκειται για είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και βλέπουν τις τάξεις τους να λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο.

Άλλωστε, τα ζώα αυτά δε μπορούν να πολεμήσουν την ασθένεια όπως οι άνθρωποι. Η έλλειψη φαρμάκων και νοσοκομειακής περίθαλψης, η οποία είναι σχεδόν αυτονόητη για τους ανθρώπους, αυξάνει περισσότερο τα ποσοστά θνησιμότητας, που για τους γορίλες αγγίζουν το 95%, ενώ για τους χιμπαντζήδες το 77%.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, χιλιάδες ακτιβιστές έχουν κάνει εκκλήσεις για την έρευνα και την παρασκευή ειδικών εμβολίων κατά του Έμπολα για τους πιθήκους. Ωστόσο, με την ιατρική κοινότητα να παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία των ανθρώπων, οι προσπάθειες για τη σωτηρία των πληθυσμών αυτών των ζώων είναι στην καλύτερη περίπτωση σποραδικές.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr