ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Γεννηθέντες το 1997

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών «Οι γεννηθέντες το 1997, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων, που τηρούνται στο ΥΠΕΣ, ενόψει του ότι η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους, θα λάβει χώρα την 1η έως και τέλος Φεβρουαρίου, δεν θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Ο Συνήγορος του Πολίτη, παρ’ όλα αυτά, πρότεινε τις εξής δύο λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα:

  • Εφόσον η Βουλή είναι κλειστή και δεν μπορεί να γίνει πράξη τροποποίησης του νόμου, να γίνει με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προβλεφθεί η κατ’ εξαιρεσίν ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων, νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, που γίνεται κάθε χρόνο. Αυτή η εξαίρεση είναι μάλλον απαραίτητη, όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

  • Η δεύτερη λύση, πρόκειται για τη χρήση μιας διαδικασίας, η οποία χρησιμοποιείται για τους μη εγγεγραμμένους σε εκλογικούς καταλόγους, ψηφοφόρους, για οποιονδήποτε λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, προσκομίζουν μια βεβαίωση από τον Δήμο τους, στο εκλογικό κέντρο, η οποία βεβαιώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια και ψηφίζουν βάσει αυτής. Θα μπορούσε ακόμη, η βεβαίωση αυτή να συνοδευτεί από μία εγκύκλιο προς τις εφορευτικές επιτροπές, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του. Θα μπορούσε ενδεχομένως να προβλεφθεί και ένα εκλογικό τμήμα για αυτούς τους εκλογείς, ανά Δήμο ή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, ώστε όποιο ζήτημα προκύπτει, να αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο.

Παρά την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο, μέχρι σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα τον οριστικό αποκλεισμό 100.000 πολιτών από αυτές.

Φοιτητές και εκλογές

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλείσει ακόμη περισσότερους νέους ψηφοφόρους από την εκλογική διαδικασία. Σε συνεργασία με τη διοίκηση των Ιδρυμάτων Εκπαίδευσης, αποφασίστηκε να μην μετατεθούν οι εξεταστικές περίοδοι, οι οποίες σε αρκετά τμήματα, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού δε, αλλά και για όσους την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Ενώ εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει η δυνατότητα της εφαρμογής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας, μέσω τεχνολογικών όπως: η κρυπτογράφηση δημοσίου κλειδιού, η πολλαπλών επιπέδων αυθεντικοποίηση και ανωνυμίας, μέσω κρυπτογραφικών μεθόδων από κεντρικοποιημένο ή απο- κεντρικοποιημένο σύστημα.

Έλληνες του εξωτερικού

Από τις προηγούμενες εκλογές, του 2012, έχει ξεκινήσει η εκστρατεία I cannot vote, για την προάσπιση του θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος, η οποία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «πρόκειται για μία αυθόρμητη και εντελώς ανεξάρτητη από κομματικά συμφέροντα κίνηση». Ενώ, στο κάλεσμά της, η συγκεκριμένη εκστρατεία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε Έλληνες πολίτες, ζούμε στο εξωτερικό κι έχουμε δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπεται να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας. Σε αντίθεση με 23 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες, το ελληνικό κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό. […] Από τη στιγμή που δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε ένα από τα θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση«.

Μία ακόμα πρωτοβουλία για το ίδιο ζήτημα, με τίτλο A flight for Democracy, έχει ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου, από μια ομάδα νέων, φοιτητών και εργαζομένων σε ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι μέσω croudfunding, στοχεύουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα, με σκοπό να μειωθεί το κόστος του ταξιδιού, ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Η καμπάνια αυτή, θα λήξει το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου.

Στρατιώτες και εκλογικές άδειες

Ο σχετικός νόμος, για τους στρατιώτες και τις εκλογικές άδειες, προβλέπει είτε εκλογική άδεια, η οποία είναι ανεξάρτητη με την κανονική άδεια του στρατιώτη, είτε δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο όπου υπηρετούν, ως ετεροδημότες. Σύμφωνα όμως με καταγγελίες, έχουν εμφανιστεί, έως τώρα, ορισμένα περιστατικά όπου ανώτεροι λένε στους στρατιώτες ότι μπορούν να πάρουν άδεια μόνο για το Σαββατοκύριακο των εκλογών, αφού, όπως ισχυρίζονται, αυτό προβλέπει ο νόμος. Στην πραγματικότητα, ο νόμος προβλέπει για τις εκλογικές άδειες τα εξής:

  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.

  • Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση , ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

  • Όπως σημειώνεται, οι υπάλληλοι, άρα και οι ένστολοι που θα κάνουν χρήση της εκλογικής άδειας υποχρεούνται όπως προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής ή άλλου αρμοδίου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω, είναι πολλά. Ζούμε στην εποχή που η πολιτική σκηνή της χώρας, έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών. Τα ποσοστά αποχής στις εκλογές, είναι πρωτοφανώς και απαράδεκτα μεγάλα. Στις τελευταίες εκλογές, από τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της Ελλάδας, είναι γνωστό πόσοι τελικά φτάσανε στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση. Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί ο τεράστιος αυτός αποκλεισμός, τόσο μεγάλου ποσοστού νέων, κυρίως, ψηφοφόρων;

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr