ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ο τύμβος του Σοφοκλή βρίσκεται στις Αχαρνές

0

Ο «Τύμβος του Σοφοκλή» βρίσκεται βόρεια των Αχαρνών, πάνω από την πλατεία της σημερινής Βαρυμπόμπης, στη θέση Μεγάλη Βρύση ή Παναγίτσα. Βιβλιογραφικά είναι γνωστός ως τύμβος της Καμβέζας, ανασκάφηκε το 1888 επί Γεωργίου Β΄ από τον διευθυντή των Βασιλικών Κτημάτων του Τατοΐου L. Muente. Το 2006 κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
tymvos sofokli
Ο χώρος είναι περιφραγμένος και ο τύμβος έχει διάμετρο περίπου 40 μ. και ύψος 13 μ., στο κέντρο. Μέσα στον περίβολο βρέθηκαν τρεις λίθινες σαρκοφάγοι.Η τρίτη σαρκοφάγος φαίνεται πως ανήκε σε γυναίκα, καθώς βρέθηκε σε αυτόν χάλκινος καθρέφτης. Σε μία από τις σαρκοφάγους υπήρχαν τα οστά ηλικιωμένου άνδρα. Σε αυτήν βρέθηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία των εργατών της ανασκαφής, και κομμάτι ξύλου με ρόζους, μήκους 70 εκ., που θρυμματίστηκε αμέσως και ερμηνεύτηκε από τον ανασκαφέα ως η βακτηρία του Σοφοκλή. Ο τύμβος θεωρείται από πολλούς ερευνητές ο τάφος του Σοφοκλή. Ο Σοφοκλής, δημότης Κολωνού, καταγόταν από τη Δεκέλεια και η οικογένειά του είχε κτήματα στην περιοχή.
tymvos sofokli2
Η θεωρία περί της ταφής του εκεί βασίζεται σε ανώνυμο βιογράφο του, ο οποίος αναφέρει ότι πέθανε επί Καλλίου άρχοντος και ότι «επί τον πατρώον τάφον ετέθη τον επί τη οδώ την κατά την Δεκέλειαν φερούση κείμενον προ του τείχους ια΄ σταδίων».
Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας βρίσκεται στις Αχαρνές και αξίζει να το επισκεφτείτε.

About Author

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΑΝΙΚΙΔΗ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr