ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για την ψήφο των 18άρηδων

0

Το ζήτημα του αν θα ψηφίσουν οι 18ριδες, στις προσεχείς εκλογές, απασχολεί έντονα, αυτές τις μέρες, τους εκπροσώπους των κομμάτων, δεδομένου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει επικαιροποιήσει εγκαίρως, τους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς, όσοι και όσες νέοι, σύμφωνα με το Νόμο, κατοχυρώνουν εκλογικό δικαίωμα, εφόσον είχαν κλείσει τα 18 μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Μάλιστα, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία σχετικά με το θέμα της ψήφου των 18χρονων, και την απροκάλυπτη προσπάθεια διαστρέβλωσης του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος.

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι από τον Σεπτέμβριο είχε ήδη ενημερωθεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών, μέσω αντιγράφου σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τον υπουργό, ωστόσο αδιαφόρησε αφήνοντας «τρύπα» 100.000 νέων 18 ετών που νομίμως δικαιούνται να ψηφίσουν.

Όπως καταγγέλλει το άρθρο, εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες ο κ. Ντινόπουλος είχε ενημερωθεί ότι υπάρχει μια πολύ «εύκολη» διαδικασία αλλαγής του τρόπου κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων. Αρκεί αυτή να υλοποιείτο μέχρι το τέλος του 2014.

Βάσει της διαδικασίας που προτάθηκε στον Αργύρη Ντινόπουλο, θα υπήρχε η δυνατότητα οι εκλογικοί κατάλογοι να οριστικοποιούνται την ίδια ημέρα που θα προκηρύσσονταν εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείονταν οι «18άρηδες» από τις κάλπες, ενώ οι διορίες για τους ετεροδημότες θα μετατίθεντο σε χρόνο πιο «κοντά» στις εκλογές.

Αναφορικά με όσους και όσες γίνονται 18 ετών, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψήφου. Όσο δε για τους ετεροδημότες, όσους δηλαδή επιλέγουν να ψηφίσουν για την εκλογική περιφέρεια που επιθυμούν από τον τόπο κατοικίας τους, ισχύει το ίδιο πρόβλημα.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για επίδειξη αυταρχισμού στη νεολαία και την καλεί να λύσει άμεσα το ζήτημα.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα ήταν γνωστό στον υπουργό Εσωτερικών Ντινόπουλο από το φθινόπωρο του 2014, μαζί με σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός αδράνησε επιδεικτικά φανερώνοντας την πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τα κυβερνητικά προσχήματα περί έλλειψης χρόνου» τονίζει η ανακοίνωση.

«Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το θέμα, έπειτα κι από το διάβημα που έχουμε ήδη καταθέσει στον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος, μια κορύφωση του κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στις νέες και τους νέους, ένα ακόμα ευθύ χτύπημα στη δημοκρατία.

Δε θ’ αφήσουμε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση να υλοποιηθεί, αφήνοντας απέξω 100.000 νέες και νέους, που με την ψήφο τους θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην απαξίωση τους. Να δοθεί άμεσα λύση!»

Να σημειωθεί, ότι το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να συγκλίνουν το ότι θα πρέπει να αναζητηθεί λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με διάβημά του στο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής νομικής διάταξης, ώστε να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των νεοφώτιστων ψηφοφόρων. Το δε ΚΚΕ πρότεινε να λυθεί το ζήτημα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr