ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Για νέες φυσικές καταστροφές προειδοποιεί ο ΟΗΕ

0

«Δεν πρόκειται να υπάρξει ύφεση των φυσικών καταστροφών τα επόμενα χρόνια. Περιμένετε να δείτε γεγονότα που δεν έχετε ξαναδεί», ήταν το μήνυμα της Margareta Wahlstrom, επικεφαλής του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές, η οποία βρέθηκε στην Ινδία, για την δέκατη επέτειο του φονικού τσουνάμι του 2004.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άλλωστε, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περισσότερες από 8.835 φυσικές καταστροφές. Η συχνότητα των καταστροφών αυτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και, όπως ανέφερε η κα Wahlstrom, «παντού στον κόσμο συμβαίνουν καταστροφές που δε μπορούσαν να συμβούν πριν μια δεκαετία». Και, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΟΗΕ, «γεγονότα που συνέβαιναν κάθε 100 χρόνια, συμβαίνουν πλέον κάθε 20 και σύντομα θα συμβαίνουν κάθε 10 χρόνια».

Παραδείγματα τέτοιων καταστροφών υπάρχουν πολλά τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο σε φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες. Το τσουνάμι του 2004 στην Ινδία, οι τυφώνες Κατρίνα και Σάντι στις ΗΠΑ (το 2005 και το 2012, αντίστοιχα), οι σεισμοί στην Ιταλία, οι πυρκαγιές σε ΗΠΑ και Ρωσία και οι πρόσφατες πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη αποτελούν φαινόμενα που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, αποτέλεσαν αφορμή και για μια θετική εξέλιξη, καθώς πλέον ακόμη και χώρες που ένιωθαν ασφαλείς από την εκδίκηση της φύσης δίνουν μεγαλύτερη βάση στο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών από φυσικά αίτια.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr